zaterdag 25 oktober 2014

Pithivier met paddenstoelen en dragon

afbeelding-pithivier-champignons-dragon-ottolenghi
Inspired by Ottolenghi. Zijn recept staat hier, ik maakte er dit van.
Een pithivier is in beginsel een taart van bladerdeeg met een deksel waarin een vanuit het midden uitwaaierend lijnendecor is gekerfd. Meestal heeft de taart een zoete amandelvulling. Die maakte ik ook tijdens mijn Ballymaloetijd met mijn zelfgemaakte bladerdeeg. Voor deze taart gebruikte ik bladerdeeg uit de diepvries. Om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg krokant wordt, is het van belang dat de oven op temperatuur is als je de taart in de oven zet. Verder dat het bladerdeeg zo koud mogelijk is. Dus laat de lap nadat je 'm gevormd hebt weer koelen in de vriezer (niet bevriezen) of koelkast en zet de taart zo snel mogelijk in elkaar.


Anderhalf jaar na deze pithivier met paddenstoelen, maakte ik ook een pithivier met zoete aardappel.


Pithivier met paddenstoelen 

(6 personen)
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 10 gram gedroogde shiitakes, in kleine stukjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 gram boter
  • 2 roze uien, gesnipperd (± 200 gram)
  • 300 gram prei, in ringetjes (schoon gewicht)
  • 375 gram kastanjechampignons
  • 250 gram champignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 2 deciliter crème fraîche
  • peper
  • 2 eetlepels pastis
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 3 eetlepels dragon, fijngehakt (blaadjes)
  • 2 pakjes roomboterbladerdeeg (samen 900 gram, ontdooid)
  • 1 ei, losgeklopt met een drup water
Breng 3 dl water aan de kook en los het bouillonblokje hier in op. Doe de gedroogde paddenstoelstukjes erbij en laat een uurtje staan. 
Verhit de helft van de boter en olie en fruit hierin de ui en prei tot ze glazig zijn en een groot deel van het vocht verdampt is. Schep uit de pan op een bord of in een kom.
Maak de paddenstoelen schoon. Snijd de champignons doormidden en dan elke helft in 3-4 stukjes. Scheur de oesterzwam in reepjes, maar houd deze apart. Verhit de rest van de olie en boter in de pan en bak de champignons op hoog vuur 5-7 minuten tot ze flink wat vocht hebben losgelaten. 
Doe dan de bouillon met gedroogde paddenstoelen en de ui en prei terug in de pan. Breng aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot de helft. Voeg dan de crème fraîche toe en een flinke draai peper. Laat inkoken tot er nog 2-3 eetlepels vocht over is. Voeg dan de oesterzwammen, peterselie, dragon en pastis toe. Laat nog 1 minuut inkoken, proef, voeg eventueel peper en zout toe en laat de vulling in een kom afkoelen. 
Stapel 10 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap groot genoeg om een cirkel van 30 cm doorsnee uit te steken. Leg de lap in de koelkast. 
Vorm het afsnijdsel tot een vierkantje en leg hierop de andere 10 plakjes bladerdeeg. Rol dit weer uit tot een lap en snijd hieruit een cirkel van 32 cm doorsnee. Leg de lap nog een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200C. 
Leg de kleinste lap op een bakplaat. Verdeel de vulling hierover maar laat aan de buitenkant een rand van 2 cm vrij. Bestrijk deze rand met wat ei. Leg de grootste lap over de vulling heen en druk met een vork de randen op elkaar. Kerf vanuit het midden met een bot mes een kromme lijn naar de zijkant. Het makkelijkst is om met je ene hand te kerven en met je andere hand de taart iets te draaien. Bestrijk de taart met losgeklopt ei. 
Bak de taart in 30-40 minuten goudbruin en krokant. 

Serveer met een salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen