donderdag 23 oktober 2014

Witte chocolademousse met spicy cacao-thee en roze peperkoekjes

Soms is keukenapparatuur best lastig te hanteren. Voor deze chocolademousse gebruikte ik voor de eerste keer mijn "kidde". Nu heb ik geen originele maar een Duitse supermarktvariant, dus de handleiding laat iets te wensen over. Het apparaat an sich voelt gewoon degelijk. Ik ben alleen niet zo technisch aangelegd, bleek bij het serveren. Het toetje was vooral vloeibaar en niet luchtig. Blijkbaar had ik het N2O-patroon er niet goed in gedraaid. Manlief deed een tweede poging en die lukte wel.

In de chocolademousse gebruik ik de Spicy Cacao thee*) van Simon Levelt als smaakmaker. Dit is een
"basis van zwarte thee versierd met een volle cacaosmaak en verschillende pepers". De thee ruikt op de eerste reuk ook chocolade-achtig, maar daarna vind ik 'm te zwaar worden. Ik vind 'm ook niet zo lekker om te drinken. Daarom verzon ik er wat anders mee. De thee geeft de room haar smaak. En daar komt de chocoladecomponent dus wel goed tot zijn recht. Alsof die smaak beter oplost in vet dan in water. Je krijgt dus witte chocolademousse met echt een diepere chocoladesmaak dan witte chocolade geeft.

Als tegenhanger voor de romige mousse maakte ik knapperig shortbread waar ik wat gevijzelde roze peperbesjes over strooide.

Witte chocolademousse met spicy cacao-thee

(3-4 personen)
  • 1,25 deciliter slagroom
  • 1 volle theelepel Spicy Cacao thee (Simon Levelt)     
  • 125 gram witte chocolade
Verhit de room met de thee tot tegen de kook aan. Zet het vuur uit en laat een half uurtje staan. 
Doe de chocolade in een kom. Verwarm de room nog even en giet de warme room door een fijne zeef over de chocolade. Laat even staan en roer daarna de gesmolten chocolade en room door elkaar. Giet het door een zeef in een kleine (inhoud 250 ml) "kidde". Zet de kidde ± 2 uur in de koelkast. Draai het gaspatroon erop volgens de gebruiksaanwijzing. Spuit een toef chocolademousse in een mooi glas en serveer met de knapperige roze peperkoekjes. 

Shortbread met roze peper

  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 50 gram boter, in kleine blokjes
  • 1/2 theelepel roze peperbesjes, gevijzeld
Meng de suiker en bloem in een kom door elkaar. Wrijf de blokjes boter erdoor zodat je een kruimelig deeg krijgt. Vorm het daarna snel tot een bal. Laat even rusten in de koelkast. 
Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een lap van 2-3 mm dik. Steek of snijd er vormpjes naar wens uit. Leg ze met een paletmes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de peper erover en duw voorzichtig iets aan. 
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de koekjes in 8-13 minuten gaar en lichtbruin. Schep ze met het paletmes op een taartrooster en laat afkoelen.

*) deze thee kreeg ik in de #foodybox Herfst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten