vrijdag 3 oktober 2014

Mysterybox - Cassave- en pastinaakfrietjes met granaatappelmayonaise

In: bramen, brie, cassave, chorizo, granaatappel, kaneel, pastinaak, peer, pure chocolade en walnoten. Uit: bramen, cassave, granaatappel, kaneel, pastinaak en pure chocolade.
Foodbloggers houden wel van een uitdaging. Binnen een facebookgroep waren er genoeg medefoodbloggers die weer een mysterybox wilden doen. Omdat ik alle ingrediënten verzamelde kon ik bovenstaand rijtje maken. Genoeg lekkere combinaties mee te verzinnen, maar de 6 die uiteindelijk in de mysterybox belandden, maakten het toch wel wat meer tot een uitdaging. Gelukkig hoef je ze niet allemaal te gebruiken, maar wel minimaal 3 van de 6. Daarnaast heb je nog de beschikking over wat voorraadingrediënten zoals bloem, eieren, suiker, azijn, olie.

Omdat ik nog nooit met cassave gekookt heb, wilde ik dat in elk geval gebruiken. Het is een tropische, zetmeelrijke wortel met een harde bruine schil en wit vruchtvlees. Sommige varianten moet je eerst wassen en koken omdat er een giftige stof in zit. Bij het voorkoken van de frietjes zag je dat zetmeel goed, de cassavestaafjes plakten bijna aan elkaar. Door de keuze voor cassave ben ik de hartige kant op gegaan. Of ik had het zetmeel eruit moeten winnen, en daar tapiocaparels voor in de bubble tea voor moeten maken.

Oordeel? Vet en zout is altijd goed, zou je zeggen. Ik vond zelf de pastinaakfrietjes aan de zachte kant, maar de cassavefrietjes waren wel krokant. De granaatappel kleurde de mayonaise mooi paarsroze, maar een iets zuurdere granaatappel was lekkerder geweest. Misschien dat ik toch maar voor een brownie met bramen en kaneel had moeten gaan.

Cassave- en pastinaakfrietjes met granaatappelmayonaise

    foto-mysterybox-cassave-pastinaak
  • 1 cassavewortel (± 500 gram)
  • 2 pastinaken (± 500 gram)
  • olie om in te frituren
  • 125 gram granaatappelpitjes
  • 1 eidooier
  • snuf zout
  • 1 theelepel citroensap
  • ± 125 ml zonnebloemolie
Schil de cassave en snijd in frietjes. Doe ze in een pan met wat gezouten water en breng aan de kook. Laat 4-5 minuten koken en giet dan af. Laat afkoelen op een schone theedoek. 
Doe hetzelfde met de pastinaak maar kook deze iets korter. 
Pureer de granaatappelpitjes met de staafmixer en giet door een fijne zeef. Kook het sap tot de helft in zodat de smaak geconcentreerder wordt. Laat afkoelen. 
Klop in een niet te grote kom de eidooier (op kamertemperatuur) los met het zout en citroensap. Druppel er een beetje olie bij terwijl je blijft kloppen en de olie opgenomen is. Doe er zo druppeltje voor druppeltje ± 1/3 van de olie bij. Daarna kun je de olie in een klein straaltje erbij doen, terwijl je blijft kloppen. Het moet een dikke mayonaise worden. Roer het afgekoelde granaatappelsap er beetje voor beetje door. 
Verhit een frituurpan tot 160C. Frituur de pastinaak in ± 4 minuten lichtbruin. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met wat zout. Verhoog de temperatuur tot 170C en bak de cassave in ± 4 minuten lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. 
Serveer de frietjes van cassave en pastinaak met een dikke klodder mayonaise.

Wat maakten de overige deelnemers?
- Mirne maakte brownies met kaneel en bramen
- Jody bakte koekjes met pastinaak
- Katrin maakte een zoete bojo-variant met granaatappel
- Marcella bakte een plaatcake met pastinaak en bramen
- Annelies maakte chocolademousse met bramensaus
- Elisabeth maakte een hartige clafoutis met pastinaak
- Terka snackte haar cassavechips weg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten