zaterdag 19 februari 2011

Prei met ham en kaas

Min of meer een recept van vroeger thuis. Mijn moeder heeft dit recept ooit uit de krant gehaald. Omdat hier minder over werd gezeurd dan over gewone prei, is het een blijvertje geworden.




Mensen die minder tijd hebben: natuurlijk kun je ook voorgesneden prei (tenminste dat denk ik, ik kijk eigenlijk nooit in dat schap), hamblokjes, geraspte kaas en aardappelpuree uit de diepvries cq koelvers cq uit een pakje kopen en daarmee heel snel dit gerecht in elkaar zetten.

Update: vandaag (8/12/16) maakte ik dit weer eens. Nu wel met hamblokjes (ik weet niet of ze nog dikke plakken ham verkopen) en door de fabriek geraspte kaas. Toen ik deze maaltijd op de site van thuisafgehaald zette, zag ik door de bedankjes dat ik het exact een jaar eerder ook at. 


Prei met ham en kaas

(2 personen)
  • 400 gram aardappels
  • teentje knoflook
  • 500 gram prei
  • dikke plak gekookte ham (± 75 gram)
  • 100 gram kaas
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • peper, zout, nootmuskaat
  • ± 1/2 dl warme melk
  • paneermeel, klontje boter
Schil de aardappels. Snijd in plakjes en spoel even af. Zorg dat ze bijna onder water staan, doe er een snuf zout bij en breng aan de kook. Kook ook het gepelde teentje knoflook mee. Kook de aardappels in ± 10 minuten gaar. 
Snijd ondertussen de prei in ringen. Was ze en breng met een bodem water en een snuf zout aan de kook. Kook 5 minuten. Giet af en doe over in een ovenschaal. 
Snijd ondertussen de ham in blokjes en de helft van de kaas ook in blokjes. Meng de blokjes ham en kaas en de crème fraîche door de prei. Maal er flink wat peper over. 
Giet de aardappels af. Stamp ze, inclusief het knoflookteentje, fijn. Roer de melk erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout. Mix met de handmixer nog heel even tot een luchtige puree. Gebruik eventueel wat meer melk.
Verdeel de puree over de prei. Bestrooi met wat paneermeel, leg er een klontje boter op en rasp de overgebleven kaas erover. Zet ± 10 minuten onder de grill voor een bruin korstje. Ik gebruikte mijn combimagnetron: heteluchtgrill op 175C en magnetron op 90W.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen