maandag 15 februari 2016

Avocadomousse met koffiekruim en gekaramelliseerde sinaasappel - mysterybox

Het werd weer eens tijd voor een mysterybox. Een oproepje in een foodbloggersgroep op Facebook leverde een stuk of 15 ingrediënten op. Die gingen in de hoge hoed en aan mannetje Q de schone taak om daar 6 ingrediënten uit te loten. Dat leverde de volgende mysterybox op:

  • langoustines
  • avocado
  • rode linzen
  • sinaasappel
  • koffie
  • kikkererwten
De idee is om met minimaal 3 producten van dit lijstje en wat basisingrediënten uit de voorraadkast zoals bloem, boter, suiker, ei, kruiden een culinaire creatie te maken. 


Best pittig deze keer. Lukte het me om een eerdere keer 5 van de 6 te gebruiken, deze keer kwam ik niet verder dan 3. Ik wilde niet de "maaltijdsaladekant" op gaan met kikkererwten, avocado en sinaasappel omdat ik die combinatie laatst al had gebruikt. Toen ook met wortel. Dat recept wordt overigens ook van de week gepost. Maar wat dan? Een klein beetje spieken in de smaakbijbel van Niki Segnit gaf aan dat sinaasappel en koffie een goede combinatie was en de opmerking dat avocado ook als fruit gebruikt kan worden. Dat wist ik ook wel, ergens heb ik een ongekookt recept voor een mousse met avocado en chocolade liggen. Het werd dus een dessert met avocado. 

Avocadomousse met koffiekruim en gekaramelliseerde sinaasappel

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 35 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel oplos-espressopoeder
  • 1/4 theelepel korianderzaad
  • 2 sinaasappels
  • 20 gram suiker
  • 2 avocado's (± 200 gram vruchtvlees)
  • 1 eiwit
  • 20 gram poedersuiker

Meng de boter, bloem, suiker, zout en oploskoffie met een kleine keukenmachine tot een fijn kruim. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover het kruim in een laagje van ± 3 millimeter dik. Duw het niet aan. Bak het koffiekruim in ± 12 minuten op 175C lichtbruin en knapperig. Laat afkoelen en breek dan in kleine stukjes. Eventueel kun je het weer fijnmalen in de keukenmachine, maar zorg dat het niet te fijn wordt, want dan mis je een stuk van de knapperigheid.

Rooster het korianderzaad even in een droog koekenpannetje. Vijzel het grof. 
Schil de sinaasappels dik zodat het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en knijp ook de vliesje uit. Houd partjes en sap apart. 
Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een klein pannetje. Druppel er een beetje water over en laat op middelhoog vuur de suiker smelten. Zwier af en toe met het pannetje zodat de suiker gelijkmatig smelt en geen kristallen vormt. Laat karamelliseren tot goudbruin. Giet dan het sinaasappelsap (op 1 eetlepel na) erbij. Pas op, dit spettert. Roer de karamel glad. Doe de partjes sinaasappel en het korianderzaad erbij en zet het vuur uit. 
Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf. Zeef de poedersuiker erboven en klop nog even door tot de suiker is opgenomen. 
Pel de avocado's en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pureer met sinaasappelsap tot een glad mengsel. Spatel er 1/2 tot 3/4 deel van het eiwit door. Proef tussendoor. Je wilt nog wel wat van de avocado terugproeven. Laat een uurtje opstijven in de koelkast. Niet te lang want dan verkleurt de avocado waarschijnlijk. 
Verdeel het koffiekruim over 4 borden. Misschien is alles teveel. Maak met hulp van 2 lepels ovale bolletjes van het mengsel en verdeel deze over het kruim. Leg de partjes sinaasappel erbij. 

Wat maakten andere foodbloggers tot nu met deze mysterybox?

3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het organiseren van deze mystery box!
    Vond het erg leuk om er aan mee te doen.
    En wat een leuk en origineel recept heb je zelf bedacht, lijkt me heerlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Sanne, altijd leuk als er mensen enthousiast zijn. Ik vond zelf het koffiekruim erg geslaagd. Dat is ook lekker veelzijdig, en past goed bij andere toetjes. Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toevallig dat we allebei voor een zoet gerecht kozen. Stiekem beetje vals gespeeld met de cacaopoeder, maar ach. Erg leuke challenge!

    BeantwoordenVerwijderen