woensdag 17 februari 2016

Geroosterde wortel en kikkererwten op avocadopuree

Delicious plaatste in haar januari 2016-nummer een aantal recepten van een Australische chef, Matt Wilkinson. Overigens komt er best veel kopij van die kant van de wereld. Meestal inspirerend om te lezen. Soms slaan ze de plank een beetje mis met de seizoenen, maar ach, dan bewaren we een idee wel voor later. De recepten van Matt waren vega en kruidig. Ik heb ze alle vijf min of meer gemaakt. Soms alleen met het idee van "o ja, in die richting kan ik ook wel weer wat koken", de ander bijna helemaal volgens het recept. Deze wortels zaten er een beetje tussenin. Ik maakte ze bij zijn bastilla met pompoen en bieten-yoghurtsaus. Die saus (geraspte rauwe biet met yoghurt en munt die in mijn geval za'atar werd) is een aanrader. De bastilla was lekker, maar een beetje nat. Zijn hoeveelheid is ook erg krap. Ik verdubbelde zijn recept voor 4 personen. Die hoeveelheid aten wij met 6 mensen en daarbij nog deze wortels en kikkererwten. 


Geroosterde wortel met kikkererwten op avocadopuree


  • 750 gram winterpeen
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • sap van 2 sinaasappels
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 2 steranijs
  • zout
  • gedroogde chilipeper uit een molen
  • 500 gram gare kikkerwten
  • 2 avocado's
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
Was de winterpeen en schil eventueel. Snijd de winterpeen in schuine plakken van 1 centimeter dik. 
Verhit een grote koekenpan. Giet er 1,5 eetlepel olie in en zorg dat het hele oppervlak bedekt is. Leg de wortels in de pan en bak ze 2-3 minuten op hoog vuur. Keer ze om en bak de andere kant ook 2-3 minuten. Doe een klein beetje nieuwe olie in de pan en bak de rest van de wortels op dezelfde manier.
Doe ondertussen het sinaasappelsap, de kardemom en de steranijs in een ovenschaal. Leg de gebakken wortels in de schaal. Bestrooi met wat zout en chilipeper en schep alles om. Laat de wortels in een oven van 180C in 30-40 minuten verder garen. 
Verwarm tegen het einde van de gaartijd van de wortels de kikkererwten in een pan met een beetje water of in de magnetron. 
Halveer de avocado's. Wip de pit eruit. Schep het vruchtvlees op een bord. Schep het vruchtvlees fijn en meng knoflook, komijn, citroensap, koriander en zout naar smaak erdoor. 
Verdeel de avocadopuree over een bord. Schep de wortels en de kikkererwten door elkaar en schep op de avocadopuree. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen