In deze pompoenstoof gaan (gedroogde) zuurbessen. In de Perzische keuken wordt dit kleine, gerimpelde, rode besje veel gebruikt als smaakmaker. Je ziet ze nog wel eens vervangen worden door gedroogde cranberry's. Die zijn wel iets groter. Als je dat doet probeer dan wel cranberry's te vinden die niet zo erg gezoet worden.
Mijn voorraad zuurbessen (of berberisbessen) is bijna op. Ik moet dus even gaan neuzen waar ik die betaalbaar kan kopen. Ik hoef namelijk geen biologische of superfoodbessen. De vorige kocht ik in Rotterdam in de Foodhallen. Ik denk dat ik er daar ongeveer 1/3 van de prijzen die ik zo snel online kan vinden voor betaalde. Dus als iemand nog tips in Arnhem heeft, ik hoor ze graag.
Pompoenstoof met amandelen en zuurbessen
- 1 kilo flespompoen
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 uien, in halve ringen
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 blik gepelde tomaten
- 50 gram zuurbessen, geweekt in lauw water
- 100 gram blanke amandelen
- 2 tomaten, in stukjes
- peper, zout
Schil de flespompoen, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes van ± 1 centimeter.
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Voeg de peper, tomatenpuree, kurkuma en gember toe en fruit een minuutje mee. Voeg dan de gepelde tomaten en nog een blik water toe. Plet de tomaten en breng aan de kook. Proef op peper en zout.
Voeg de pompoenblokjes toe en breng weer aan de kook. Laat de pompoen in ± 20 minuten bijna gaar worden. Roer af en toe en controleer of er nog wat water bij moet.
Voeg dan de zuurbessen, amandelen en stukjes tomaat toe en stoof nog ± 10 minuten of tot de pompoen gaar is.
Proef nogmaals op peper en zout.
(bron: Khoresht-e-Gheimeh Khalal uit Veggiestan van Sally Butcher. Zij stooft aardappel in plaats van pompoen en verder heb ik hoeveelheden aangepast, en extra gember toegevoegd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten