dinsdag 9 februari 2016

Parelgort met bietjes en geroosterde spruitjes met walnoot en geitenkaas




Dit bord eten laat zien hoe mijn kookstijl er op dit moment uitziet. Heel vaak combineer ik 2, of meer, soorten groenten in 1 avondmaaltijd. Omdat ik voor meer mensen kook, kan dat ook makkelijk. Verder eten we steeds vaker zonder vlees of vis. In plaats daarvan zit er een zuivel en/of peulvruchtenelement in de maaltijd. De parelgort is iets nieuws. Eerder at ik er een soort van risotto mee met champignons. Die beviel goed. Deze keer dus parelgort met bietjes. 


Parelgort met bietjes en geroosterde spruitjes met walnoot en geitenkaas


  • 200 gram parelgort
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 gram gare bietjes, in blokjes
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 500 gram spruitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
Breng 1 liter water, het bouillonblokje en de parelgort aan de kook. Kook de parelgort in ± 25 minuten beetgaar. Of volg de aanwijzing op de verpakking.
Snijd het kontje van de spruitjes, verwijder eventuele lelijke blaadjes en snijd ze doormidden. Breng water aan de kook en kook de spruitjes hierin 3-4 minuten. Giet de spruitjes af, meng met de olijfolie en de knoflookteentjes en schep in een ovenschaal. Rooster de spruitjes 20-30 minuten in een oven van 180C tot de randjes bruin beginnen te kleuren. 
Giet de gare parelgort af, maar bewaar een klein beetje van het kookwater. Meng de bietjes door de parelgort en laat meewarmen. Breng op smaak met de tijm, zwarte peper en de knoflook die met de spruitjes is meegepoft. Roer de crème fraîche erdoor en eventueel een beetje bouillon. De parelgort moet de smeuigheid van een risotto hebben. 
Schep de parelgort met bietjes in diepe borden. Schep hierop de spruitjes en verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met de walnoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten