donderdag 4 februari 2016

Marmelade van bloedsinaasappels

Toch een beetje dilemma. Ik zag bloedsinaasappels liggen die niet duur waren. In totaal kocht ik 3 kilo. Een paar gingen in een salade, maar van de rest besloot ik toch maar marmelade te koken. Toch maar, omdat we bijna geen jam meer eten, en manlief is dan ook nog eens niet echt een liefhebber van marmelade. Maar het is zo mooi. De marmelade wordt weliswaar niet bloedrood, maar krijgt wel een zachte roodoranje kleur. Heb ik wel mooie en lekkere cadeautjes in de kast staan. 




Marmelade van bloedsinaasappel


(4-5 potten)
  • 1 kilo bloedsinaasappels 
  • 1,5 liter water
  • 1,2 kilo suiker
  • eventueel 3 eetlepels vieux
Begin een avond van tevoren. 
Boen de sinaasappels schoon. 
Pers ze uit en doe het sap in een grote (roestvrijstalen) pan of grote glazen schaal. Doe het water erbij.
Leg een stuk kaasdoek (of een schone zakdoek) op een bord. Schraap met een theelepel het restant vruchtvlees uit de sinaasappelhelften en leg dat op het stuk doek. Schraap ook voorzichtig het meeste wit uit de sinaasappelschil en leg dat bij het vruchtvlees. Knoop dit tot een bundel.
Snijd de sinaasappelschil in dunne reepjes. 
Doe de sinaasappelschil en het bundeltje bij het water in de pan. Laat een nacht staan. 
Breng het de volgende dag aan de kook en laat 1 uur met de deksel op de pan zachtjes koken. Haal dan de deksel eraf en laat op hoger vuur doorkoken zodat de sinaasappel schil heel zacht wordt en het vocht tot ongeveer 40% van het oorspronkelijke volume verdampt is. 
Boen ondertussen potten en deksel schoon in een heet sodasopje en spoel na met kokend water. Laat omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
Vis het buideltje uit de pan en knijp dit boven de pan uit zodat zoveel mogelijk van het wat dikkere vocht (daar zit met name de pectine in die ervoor zorgt dat de jam dik wordt) eruit loopt. 
Leg een schoteltje in de diepvries. 
Zet het vuur uit en roer de suiker door het hete sinaasappelwater zodat deze oplost. Breng nu alles snel aan de kook en laat 5-10 minuten doorkoken. Roer geregeld en zorg dat de jam niet overkookt. Test na 5 minuten of de jam goed is door een lepeltje op het ijskoude schoteltje te laten vallen en er met je vinger een lijntje in te trekken. Als de jam iets rimpelt en niet meer terugvloeit is de jam dik genoeg. Roer eventueel de vieux door de marmelade. Giet de hete marmelade in de potten en draai de deksels dicht. Schud na een paar minuten voorzichtig om ervoor te zorgen dat de schilletjes niet allemaal bovenin komen te zitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten