dinsdag 2 februari 2016

Drie keer witlof - farfalle met witlof en chorizo, gekarameliseerde witlof en witlofsalade met peer

"Chicory three ways", zouden ze in Masterchef Australie zeggen. Oftewel witlof op 3 manieren. Ik had witlof liggen, en ik wilde niet iets met aardappels maken. Omdat we die week nog geen pasta hadden gegeten, werd de combinatie pasta met witlof. Maar hoe en wat? Uiteindelijk werd het deze combinatie.



Deze 3 varianten met witlof zijn met elkaar een maaltijd voor 4 personen. Misschien lijkt het wat veel, maar witlof slinkt erg. Als ik witlof met ham en kaas eet, ga ik voor mijzelf van 500 gram witlof uit.


Farfalle met witlof en chorizo

  • 125 gram chorizo (droge worst)
  • 1 bakje champignons
  • 800 gram witlof
  • zwarte peper
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 300 gram farfalle
Snijd met een scherp mes de chorizo in miniblokjes. Bak ze zonder extra vet een paar minuten in een hapjespan. Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Voeg deze toe en bak op hoog vuur even mee. Snijd ondertussen de witlof in ringen en bak ook op hoog vuur even mee. Zet dan het vuur laag, maak een paar flinke slagen met de pepermolen en laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen. Haal dan het deksel weer van de pan en zet het vuur weer hoog. Laat wat vocht verdampen. Voeg dan mosterd en crème fraîche toe en roer tot een saus. Proef of er nog peper of zout bij moet.
Terwijl je de saus maakt, kook je de farfalle gaar. Roer de gare farfalle door de saus. 

Gekaramelliseerde witlof met maple syrup en sherryazijn

  • 25 gram boter
  • 4 stronkjes witlof (± 100 gram elk)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel maple syrup (of honing)
  • 2 theelepels sherryazijn (of balsamicoazijn)
Snijd de witlof over de lengte doormidden. Verhit een grote koekenpan tot heet. Laat dan de boter smelten. Leg de stronkjes witlof met de snijkant naar beneden in de boter. Bestrooi met wat peper en zout. Laat 3 minuten op hoog vuur bakken. Zet dan het vuur laag, doe een deksel op de pan, en laat de witlof ± 10 minuten smoren. Voeg dan maple syrup en azijn toe. Beweeg de witlof een beetje heen en weer en laat nog ± 10 minuten smoren. Als je denkt dat de karamel te donker wordt, kun je een klein beetje water toevoegen. 

Witlofsalade met peer en walnoot

  • 250 gram witlof
  • 1 grote peer, rijp maar niet te zacht
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1/2 theelepel kerrie
  • 40 gram walnoten, grofgehakt
Snijd de witlof in de lengte doormidden en dan in lange, smalle reepjes. 
Schil de peer, snijd 'm in vieren, verwijder het klokhuis en snijd dan ook in lange, smalle reepjes. 
Hak de zilveruitjes fijn. 
Meng de yoghurt, mayonaise en kerrie door elkaar tot een dressing. 
Schep witlof, peer en dressing door elkaar. Bestrooi de witlofsalade met de walnoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen