dinsdag 28 juli 2015

Hele bloemkool uit de oven met een specerijenlaagje

Nog een recept uit de BBC GoodFood met bloemkool. Een bloemkool die in zijn geheel klaargemaakt wordt met een pittig specerijenlaagje. Op deze manier is een bloemkool niet saai. Samen met de kikkererwten en tomaat is dit een volwaardig hoofdgerecht. Als je de bloemkool in zijn geheel aan tafel brengt en dan aansnijdt, is dat een goudgeel stralend middelpunt op tafel. Dan heb je echt geen stukje vlees meer nodig.



In het originele recept wordt de bloemkool eerst een tijdje in de oven gebakken met het specerijenlaagje. Daarna gaat er folie omheen en een scheutje water bij, en wordt de bloemkool gestoomd in de oven. Ik had er twijfels over of dat stomen zou lukken. Daarom stoomde ik de bloemkool ± 20 minuten voor. Hij paste net in mijn stoompan. Je kunt 'm eventueel ook voorkoken.


Hele bloemkool uit de oven met een specerijenlaagje

  • 1 hele bloemkool (± 1 kilo)
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1/4 theelepel zwarte peper, uit de molen
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 100 milliliter dikke kokosmelk
  • 100 gram griekse yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 800 gram gare kikkererwten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3-4 tomaten in blokjes
  • half bosje koriander, fijngehakt
  • 100 milliliter (dunne) kokosmelk
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 2 gemberbolletjes, fijngehakt
Verwijder het groene blad van de bloemkool en een stuk van de stronk, maar zorg dat bloemkool nog wel heel blijft. Stoom de bloemkool ± 15 minuten tot deze halfgaar is. 
Meng ondertussen de gemberrasp, knoflook, rode peper, zwart peper, zout, kurkuma, komijn, koriander, 2/3 van de kokosmelk en 2/3 van de yoghurt door elkaar. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Vet een ovenschaal in de olijfolie. Zet de bloemkool in de schaal. Bedek de bloemkool met de specerijenyoghurt. Zet de bloemkool ± 30 minuten in de oven. Het specerijenlaagje vormt een korstje en de bloemkool wordt verder gaar. 
Meng de kikkererwten met de ui en helft van de tomaten. Schep dit mengsel om de bloemkool en zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven om alles goed heet te laten worden. 
Meng de achtergehouden yoghurt en kokosmelk met de garam masala en fijngehakte gember. 
Haal de schaal uit de oven en controleer of de bloemkool gaar is. 
Verdeel deze dressing over de kikkererwten en bestrooi met de rauwe tomaat en koriander. 
Serveer de bloemkool in zijn geheel en snijd aan tafel in stukken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen