Rode currysoep met zoete aardappel, rode kool, champignons en gerst
- 2 gedroogde chilipepers
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 centimeter verse gember
- 2 centimeter verse galangawortel
- 1 milde rode peper, vers
- 1 (vers) limoenblaadje
- 2 theelepels korianderzaad
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 2 eetlepels fijngehakt citroengras
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- vissaus
- 0,5 liter kokosmelk
- 400 gram zoete aardappel
- 400 gram champignons
- 250 gram rauwe rode kool
- 250 gram gare gerst
- verse koriander als garnering
Week de gedroogde chilipepers een half uurtje in een paar lepels kokend water. Hak knoflook, sjalot, gember en galangawortel al wat kleiner. Doe de chilipepers met water, knoflook, sjalot, gember, galang, limoenblad, verse rode peper, korianderzaad, kurkuma en citroengras in een kleine keukenmachine en maal tot een pasta.
Verhit de olie in een soeppan. Fruit 2-3 eetlepels*) van de currypasta tot deze lekker begint te ruiken. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door elkaar. Voeg een halve liter water en een eetlepel vissaus toe. Breng aan de kook en laat ± 15 minuten pruttelen.
Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 centimeter. Kook ze in een halve liter licht gezouten water in ± 5 minuten beetgaar.
Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze door de helft of in kwarten.
Schep de zoete aardappel met een schuimspaan uit de pan op een bord en kook de champignons ± 5 minuten in hetzelfde water. Schep de champignons ook met een schuimspaan op een bord.
Schaaf of snijd de rode kool in dunne reepjes.
Giet het kookvocht van de aardappel en champignons bij de kokossoep. Proef en voeg eventueel nog wat vissaus of wat currypasta (eerst goed losroeren in een kommetje met een beetje soep) toe.
Warm de zoete aardappel, champignons, rode kool en gerst nog even mee in de soep. Schep de soep in kommen en bestrooi met wat verse koriander.
*) als er currypasta overblijft, kun je deze goed invriezen. Of bewaar in de koelkast in een klein bakje, eventueel met een klein laagje olie erop.
Verhit de olie in een soeppan. Fruit 2-3 eetlepels*) van de currypasta tot deze lekker begint te ruiken. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door elkaar. Voeg een halve liter water en een eetlepel vissaus toe. Breng aan de kook en laat ± 15 minuten pruttelen.
Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 centimeter. Kook ze in een halve liter licht gezouten water in ± 5 minuten beetgaar.
Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze door de helft of in kwarten.
Schep de zoete aardappel met een schuimspaan uit de pan op een bord en kook de champignons ± 5 minuten in hetzelfde water. Schep de champignons ook met een schuimspaan op een bord.
Schaaf of snijd de rode kool in dunne reepjes.
Giet het kookvocht van de aardappel en champignons bij de kokossoep. Proef en voeg eventueel nog wat vissaus of wat currypasta (eerst goed losroeren in een kommetje met een beetje soep) toe.
Warm de zoete aardappel, champignons, rode kool en gerst nog even mee in de soep. Schep de soep in kommen en bestrooi met wat verse koriander.
*) als er currypasta overblijft, kun je deze goed invriezen. Of bewaar in de koelkast in een klein bakje, eventueel met een klein laagje olie erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten