vrijdag 10 juli 2015

Gratin van zoete aardappel en koolrabi

Ze keken me zelfs door de koelkastdeur aan. Eet ons! Ik had ze in een opwelling meegenomen. Met een groentetas word je ermee geconfronteerd maar nu had ik die confrontatie zelf opgezocht door 3 koolrabi's te kopen. Wat ging ik daar nu mee maken? En wat gaat erbij? Uiteindelijk heb ik alle groente die er nog was op een papiertje bij elkaar opgeschreven en ben lijntjes gaan trekken. Dat met dat en dat met dat. Dat leverde een pithivier - soort hartige taart van bladerdeeg met deksel - op met daarin prei, broccoli, cherrytomaatjes, dille en wat witte kaas en crème fraîche. Daarbij een salade van rode kool, gember en sinaasappel. De koolrabi's kwamen samen met de zoete aardappel in een gratin terecht. 


Gratin van zoete aardappel en koolrabi

  • 2 deciliter slagroom
  • 2 deciliter melk
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 1/2-1 rode peper, fijngehakt
  • 1 volle theelepel vadouvan
  • 1 theelepel zout
  • 3-4 koolrabi's (± 800 gram)
  • 750 gram zoete aardappel
Meng de slagroom, melk, knoflook, rode peper, vadouvan en zout door elkaar. 
Schil de koolrabi's en de zoete aardappel. De laatste kun je in plaats van schillen ook goed schoonboenen. 
Giet een beetje van het roommengsel in een ovenschaal. Schaaf 1/3 van de koolrabi op een mandoline in 2-3 millimeter dunne plakjes en verdeel deze over de schaal. Giet er wat van het roommengsel over. Schaaf 1/3 van de zoete aardappel in 2-3 millimeter dunne plakjes en leg op de koolrabi. Giet er wat van het roommengsel over. Maak zo om en om nog 2 lagen koolrabi en zoete aardappel. Duw op het einde met een platte hand (of gebruik een pureestamper) alles goed aan zodat ook de bovenste laag in het vocht komt te liggen. 
Verwarm de oven voor op 200C. Bak de gratin in ± 1 uur gaar. Duw eventueel een keer halverwege nog een keer goed aan. Eventueel kun je ook een combimagnetron gebruiken (op 180 of 360 Watt) zodat de gratin iets sneller gaart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten