zaterdag 18 juli 2015

Italiaanse ovenschotel met bloemkool, tomaat en mozzarella

Wij hebben jaren geen bloemkool gegeten, terwijl die toch in de top-10 van meest gegeten groente in Nederland staat. Ik kende bloemkool vooral van de aardappels, een kerriesausje en verse worst. Sinds een jaar of 6,7 is daar verandering in gekomen, onder andere door de recepten van Ottolenghi. Bloemkool wordt steeds vaker op een spannende manier gebruikt.  Met saffraan en hazelnoten, met dille en tomaat of met gehaktballetjes in een kokoscurry; er zijn al een heleboel combinaties voorbij gekomen. Toch valt er nog genoeg mee te verzinnen. In de BBC GoodFood van juni 2015 stonden 3 bloemkoolgerechten en alledrie wil ik ze proberen. Dit is nummer 1. Een Italiaanse ovenschotel, baked cauliflower pizzaiola. Dat laatste wil volgens wikipedia zeggen dat het in tomatensaus wordt klaargemaakt. Een echte tomatensaus is dit niet. Wel tomaat en het wordt ook een beetje sauserig, maar het is geen tomatensaus. Het recept gaf aan dat je de bloemkool hupsakee in 8 parten moest snijden. Lekker makkelijk. Zo ben ik ook begonnen maar ik heb toch later er kleinere stukken van gemaakt. Dat eet makkelijker en dan wordt het ook gelijkmatiger gaar. Dus in mijn recept mag de bloemkool gewoon standaard in roosjes worden verdeeld. Ook geef ik de bloemkool even een kickstart door 'm een scheutje water te geven en een paar minuten in de magnetron te verhitten.


Italiaanse ovenschotel met bloemkool, tomaat en mozzarella

  • 1 bloemkool (± 1 kilo aan roosjes)
  • peper, zout
  • 500 gram tomaten 
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 gele paprika
  • 1/2 bosje oregano
  • 1 deciliter witte wijn
  • 2 bolletjes mozzarella (à 125 gram)
  • 1 oude, uitgedroogde boterham
  • 20 gram geraspte parmezaanse kaas
Verdeel de bloemkool in roosjes van 4-5 centimeter. Doe deze in een grote ovenschaal. Bestrooi met wat peper en zout en doe er 1 deciliter water bij. Verwarm 5 minuten op vol vermogen in de magnetron. 
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes, de paprika in hele dunne reepjes en haal de blaadjes van de takjes oregano. Verdeel de tomaat, paprika, knoflook, peper, en bijna alle oregano tussen de bloemkool. Giet de wijn erover en zet in de oven die je op 200C zet. Laat ± 25 minuten in de hete oven garen. Verdeel dan de in stukjes gescheurde mozzarella erover en zet weer 5 minuten in de oven. Verkruimel de boterham en meng met de parmezaanse kaas. Strooi dit over de bloemkool en zet nog 10 minuten terug in de hete oven zodat dit een korstje wordt. Controleer of de bloemkool gaar is, laat anders nog wat langer in de oven. 
Bestrooi de ovenschotel met de achtergehouden oregano. 
Serveer met pasta, brood of spelt

2 opmerkingen:

  1. Ga deze maken lijkt me heerlijk en alles heb ik in huis, ik doe er ook nog bleekselderij bij. Je hoort (leest)) er nog van. Gr.Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me dat bleekselderij een smakelijke toevoeging is. Naar mijn idee zijn recepten er ter inspiratie, niet om heel minutieus te volgen. Succes en eet smakelijk.

      Verwijderen