donderdag 2 juli 2015

Zoete aardappelgalette met witte kaas, zonnebloempitten en korianderolie

Aubergine, paprika en tomaatjes kocht ik op de markt. Daar ging ik deze salade nog een keer mee maken. Maar wat ging ik daar nu bij maken? Ik had nog zoete aardappel liggen. Toen ik even neusde bij Caroline, kwam ik de zoete aardappelgalettes van Ottolenghi tegen. Die gingen het worden. Toevallig staan ze in het zelfde kookboek als de aubergine. Ik verving wel het een en ander door wat ik verder nog in huis had: zure room door crème fraîche, peterselie door koriander, geitenkaas door witte kaas, pompoenpitten door zonnebloempitten en ik maakte gewoon vierkante taartjes, want mijn bladerdeeg is nu eenmaal vierkant. 

Zoete aardappelgalette met witte kaas, zonnebloempitten en korianderolie

(voor 6 taartjes)
  • 750 gram zoete aardappel (gelijke grootte)
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 100 gram witte kaas
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
Wikkel elke zoete aardappel in aluminiumfolie en gaar ze ± 45 minuten in een oven van 200C.*) Ze zijn gaar als je er makkelijk met een spies in kunt prikken. Probeer ze niet te gaar te laten worden, want dan snijd je ze niet meer zo gemakkelijk in plakken. 
Laat ze iets afkoelen en pel ze. Snijd voorzichtig in plakken van 1-1,5 centimeter dik. 
Houd een beetje van het ei achter om de randen van het bladerdeeg te bestrijken. Meng de rest met de crème fraîche, de helft van de peper en de helft van de witte kaas. Roer tot een egaal mengsel. 
Leg de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel het crème fraîchemengsel erover, maar laat aan de randen ± 1 centimeter vrij. Verdeel hierover de plakken zoete aardappel. Verdeel de rest van de kaas en de zonnebloempitten erover. Bestrijk de randen met het achtergebleven losgeklopte ei. Bak de zoete aardappelgalette in op 200C voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin. 
Meng de rest van de peper, de koriander, de olie en de knoflook door elkaar. Als je een hele kleine maalmachine hebt, kun het proberen te pureren, maar voor mijn apparaten is deze hoeveelheid te klein. 
Druppel de korianderolie over de taartjes als ze uit de oven komen. 

*) Dit kun je ook heel goed 1 of 2 dagen van tevoren doen als je toch een ander gerecht in de oven hebt staan. Als de temperatuur iets lager of iets hoger is, maakt dat niet zoveel uit. De aardappels moeten er dan gewoon iets langer of korter in. Sowieso is de oventijd afhankelijk van de grootte van de zoete aardappels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten