woensdag 9 maart 2011

Gerookte paprika-tomatensoep

Geïnspireerd door Home Made van Yvette van Boven maakte ik deze soep. Ik vond ´m erg geslaagd. En dan denk ik: ik moet toch echt mijn rookpan vaker gebruiken. En dan niet alleen voor vis, maar ook voor groenten.


Met de rode paprika´s grilde ik ook 1 gele mee. Ook hier ging het velletje van af, maar daarna sneed ik ´m in reepjes. Samen met een kloddertje crème fraîche was dit een mooie garnering voor de soep.

Gerookte paprika-tomatensoep

(± 1,25 liter)
  • 2-3 rode paprika´s (400 gram)
  • olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1/2-1 rode spaanse peper. fijngesneden
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • blik (400 gram) gepelde tomaten
  • 1 groentenbouillonblokje
  • peper, zout
Snijd de paprika´s doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Wrijf de buitenkant in met een druppel olijfolie. Leg ze zo dicht mogelijk onder een hete gril tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe ze dan over in een plastic zak (bijvoorbeeld een broodzak). Knoop deze dicht en laat ze ± 15 minuten liggen. Haal ze dan uit de zak en verwijder het vel. 
Bereid de rookpan voor. Leg onderin een theelepel houtmot. Bekleed de uitlekplaat met aluminiumfolie. Leg de paprika´s op het rooster. Sluit de deksel bijna. Zet de pan op het vuur. Als je de rook ruikt, sluit je pan helemaal. Laat de paprika´s 15 minuten roken. 
Verhit in een soeppan een scheutje olie. Fruit de ui een paar minuten aan. Voeg dan de knoflook toe en fruit deze een minuutje mee. Roer dan de tomatenpuree, spaanse peper en beide soorten paprikapoeder erbij. Doe dan de gepelde tomaten erbij. Voeg een liter kokend water en het bouillonblokje toe. Laat 15 minuten pruttelen. Doe dan de gerookte paprika erbij en laat nog 5 minuten meepruttelen. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Proef of er zout en/of peper bij moet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten