vrijdag 22 juli 2016

Couscous met gestreepte aubergine en jumborozijnen


Ik heb een nieuw favoriet ingrediënt: jumborozijnen. Deze zaten in de #arabfoodybox die ik kreeg tijdens een erg leuk event, maar toen ik voor een ander event in de Markthal was, heb ik daar maar meteen een kilo jumborozijnen gekocht. In de #foodybox zomer zaten mooie gestreepte aubergines. In dit recept gebruik ik het zakje specerijen dat daar bij zat, maar een volgende keer doe ik een greep in mijn la met kruidenpotjes, want dan heb ik niet meer zo'n zakje.



Zoals je op de foto kunt zien, kleurt de aubergine naar een ander kleur paars als je 'm grill, maar het blijft wel duidelijk een andere kleur dan de gewone donkerpaarse aubergine. Het vruchtvlees is ook veel witter. De gegrilde aubergine mengde ik met tomatencouscous, maar gewone kan ook, en de jumborozijnen. Dat was een bijgerecht bij met onder andere feta gevuld filodeeg.




Couscous met gestreepte aubergine en jumborozijnen

  • 75 gram jumborozijnen
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 (gestreepte) aubergine 
  • olijfolie voor het grillen en fruiten
  • zout
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • auberginespecerijen *)
  • 150 gram (tomaten)couscous
  • wat verse koriander, gehakt
Doe de jumborozijnen met de granaatappelmelasse en een lepel water in een kommetje. Warm iets op in de magnetron en laat wellen tot de rest van het eten klaar is. 
Snijd de aubergine over de lengte doormidden en elke helft in 3-4 repen. Verhit een grillpan. Bestrijk de aubergine met olie en grill de aubergine repen op de snijvlakken 3-4 minuten per kant. Als ze wel bruine strepen hebben maar nog een tikje hard zijn, zet dan het vuur gewoon op zijn zachtst. De aubergine moet wel gaar zijn. Snijd in stukjes en bestrooi met een klein beetje zout. 
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg de specerijen toe en fruit even mee. Voeg een klein beetje water toe en zet het vuur uit. 
Doe de couscous in een grote hittebestendige kom en bestrooi met wat zout. Giet er kokend water over tot de couscous net onder staat. Laat een paar minuten staan en roer de couscous dan los met een vork.
Meng de ui, aubergine, rozijnen en koriander door de couscous. 

*) in het zakje zaten de volgende specerijen: komijn, koriander, gerookt paprikapoeder, zwart peper, venkelzaad, oregano, anijs en laurier. In welke verhouding weet in natuurlijk niet. Zonder zakje zou ik zelf ook in elk geval komijn en koriander hebben gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten