zaterdag 10 december 2016

Pastinaaksoep met oesterzwam, walnoot en gremolata

Hier stond al een foto van deze pastinaaksoep, nu ook het recept. De inspiratie voor mijn pastinaaksoep deed ik op tijdens een bloggersdiner bij Dudok, een paar weken geleden. Wij zaten aan een tafel van Weltevree en aten van servies van Rosenthal. Met dat als uitgangspunt creëerde de kok een feestelijk menu. Vooraf eend die op 2 manieren was klaargemaakt met rode linzen en ingelegde paddenstoelen. Volgens mij heb ik voor de eerste keer van mijn leven trompettes de la mort gegeten. Die heten ook wel hoorn van overvloed; dat klinkt wel iets vriendelijker. ....Als hoofdgerecht diamanthaas met een hele lekkere mini-tarte tatin van witlof. Geef mij maar 2 of 3 van die taartjes en dan de helft van het vlees. In het "aanhangschaaltje" lekker wat kleur: paarse en oranje wortel en knolselderij. 



Als dessert stond er een moulleux, oftewel een chocoladecakeje met een nog net vloeibare kern, op het menu. Samen met passievrucht en ijs met gezouten karamel. Als je publiek voornamelijk bestaat uit blogdames, dan heb je dus wel goed gekozen. Grappig was dat de enige blogheer het zoute karamelijs maar niets vond. Toen zat ik ook echt wel vol. Zeker als je bedenkt dat we ook nog een extra voorgerecht hadden geproefd: pastinaaksoep met kastanje.

Dit feestelijke 3 gangen-menu, met de pastinaaksoep uit te breiden tot 4 gangen, kun je tot en met 8 januari bij Dudok Arnhem eten. Het is in het hele restaurant te krijgen, maar het is wel zo leuk om aan de stoere tafel te zitten en van het mooie servies te eten. Wees er daarom snel bij, want er staat maar 1 tafel van Weltevree. 



Niet alleen voor wat in het bord zit, deed ik de inspiratie op. Ook mijn servieskeus kreeg weer inspiratie. Niet dat mijn kast zoveel keus biedt als Pollmann..... Maar de lichte soep past veel beter in mijn donkerbruine servies dan in de grijs-beige borden waar wij meestal van eten. 




Pastinaaksoep met oesterzwam, walnoot en gremolata

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 borden)
  • 20 + 20 gram boter
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 400 gram pastinaak, geschild en in plakjes
  • 1 eetlepel vadouvan
  • 1 paddenstoelbouillonblokje
  • 7,5 deciliter kokend water
  • 100 gram oesterzwammen
  • klontje boter
  • 8 walnoten
  • 1 citroen
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • peper, zout
Laat 20 gram boter smelten in een pan en fruit hierin het sjalotje een paar minuten. Voeg de rest van de boter toe en roer de vadouvan erdoor. Doe de plakjes pastinaak in de pan en schep goed door elkaar. Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Laat de pastinaak, met een deksel op de pan, in 10-15 minuten goed gaar koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Proef de soep en breng verder op smaak met peper, zout of extra vadouvan als dat nodig is. 
Scheur de oesterzwammen in reepjes.
Bak ze in het klontje boter 3-4 minuten op hoog vuur. Bestrooi met wat peper en zout. 
Hak de walnoten grof. 
Rasp de schil van de citroen. Meng deze met het uitgeperste teentje knoflook en de peterselie. Voeg ook een beetje peper en zout toe. 
Schep de soep in 6 mooie borden of kommen en garneer met de oesterzwammen, de walnoten en de gremolata. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten