Als dit geen nostalgie is, dan weet ik het ook niet meer. Toen ik klein was, kreeg mijn vader op zijn werk een kerstpakket. Dat is op zich al een stukje nostalgie, want tegenwoordig is zo'n ouderwets pakket met blikjes, zakjes en pakjes eetbare dingen zeldzaam. In dat kerstpakket zat vaak een blik ragout en een pak pasteibakjes. Ik weet niet meer of de ragoutbakjes direct met de kerstdagen op tafel kwamen, maar in mijn herinnering aten wij ze wel redelijk snel. Misschien op zondagavond als extra bij de broodmaaltijd?
Toen ik vorig jaar in december een thuisafgehaald-bij-mij-thuis met als thema "een nostalgisch kerstmenu" hield, moest er natuurlijk een pasteitje op tafel komen. Ik maakte zelf een ragout met champignons en prei. De pasteibakjes kwamen wel nog uit een pakje.
Pasteitje met champignonragout
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis, 4-6 pasteitjes)
- 10 gram gedroogde paddenstoelen
- klontje boter
- 500 gram kastanjechampignons
- peper, zout
- 1 deciliter witte vermouth
- 30 gram boter
- 40 gram bloem
- 3,5 deciliter melk
- 1 paddenstoelbouillonblokje
- 100 gram crème fraîche
- 1 prei, in dunne, halve ringen (±150 gram)
- drupje citroensap
- 4 pasteibakjes
Snijd (of knip) de gedroogde paddenstoelen in kleine stukje en doe ze in een kommetje met een paar lepels heet water. Laat minstens een uurtje weken, maar een stuk langer kan ook prima.
Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit het klontje boter in een grote koekenpan en bak de champignons op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Blus af met de vermouth en laat de helft hiervan verdampen. Maal er flink wat peper over en bestrooi met een klein beetje zout. Zet even opzij.
Smelt de 30 gram boter in een pan met een dikke bodem maar laat de boter niet bruin worden. Roer de bloem erdoor en laat deze op heel laag vuur 2 minuten garen. Roer dan beetje bij beetje de melk erdoor. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes in je saus overhoudt. Doe het bouillonblokje erbij en laat op heel laag vuur 2 minuten pruttelen.
Meng de crème fraîche door de ragout. Roer de paddenstoelen (de verse en de gedroogde, beiden met het vocht) en de prei erdoor. Laat de prei slinken door de pan op laag vuur te laten staan en geregeld te roeren om te voorkomen dat de ragout aanbrandt.
Proef de champignonragout. Breng verder op smaak met nog wat peper en een drupje citroensap als dat nodig is.
Verwarm de ragoutbakjes volgens de aanwijzing op de verpakking.
Warm de ragout eventueel weer op.
Zet de ragoutbakjes op de borden en schep er ragout in. Geef het eventuele restant van de ragout er apart bij.
Mjam. En fijne nostalgie ja.
BeantwoordenVerwijderenJa, en jullie aten die ragout uit een blikje bij rijst, als we goulash of zo aten. Jek.
BeantwoordenVerwijderenOok mjam
BeantwoordenVerwijderen