woensdag 6 februari 2019

Thaise salade met groene papaja


Deze Thaise salade had ook genoeg pit en zuur om mijn gebrek aan smaak te compenseren. Ik kocht deze keer speciaal groene (onrijpe) papaja. De toko waar ik meestal kom heeft die eigenlijk altijd wel in de koeling liggen. Ik snap dat dat niet voor iedereen zo makkelijk te verkrijgen is. Deze Thaise smaken doen het ook goed bij courgetteslierten. Ik zou er wel eerder brede slierten van maken dan dunne spaghetti. Courgette is wateriger dan papaja en met brede linten blijft het knapperiger. Koolrabi zou ook goed kunnen, ook al is dat van zichzelf wat smaakvoller. Of gebruik deze dressing in een salade van blokjes komkommer. Het raspen van de papaja deed ik trouwens met mijn authentieke Thaise raspje. 

Thaise salade van groene papaja

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2-3 slierten kousenband (± 50 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode rawits, fijngehakt
  • 15 gram palmsuiker
  • 15 milliliter vissaus
  • 20 milliliter limoensap
  • 75 gram cherrytomaatjes, in kwarten
  • 100 gram geraspte wortel
  • 500 gram geraspte groene papaja
  • 30 gram ongezouten pinda's, grof gehakt
Hak of snijd de kousenpand in hele kleine(± 0,5 centimeter) stukjes. Hak de knoflook fijn. Doe de kousenband, knoflook, rawit en palmsuiker in een vijzel en stamp alles door elkaar en alles flink gekneusd is. Meng vissaus en limoensap erdoor. Proef of de balans van pittig, zuur, zout en zoet goed is en pas eventueel aan. 
Meng de dressing in een grote kom met de wortel, papaja en tomaat. Bestrooi met de gehakte pinda's. 

bron: receptenboekje van de Thaise kookworkshop van een paar jaar geleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten