woensdag 22 januari 2020

Sushibowl met misopompoen, sojachampignons, sesamspitskool en zeewiertopping


Bij sushi denk je al snel aan de met rijst en vis gevulde zeewiervellen die opgerold worden. Dat is inderdaad een vorm van sushi maar er bestaan veel meer soorten sushi. Onder andere sushi chirashi wat eigenlijk een kom rijst met groente en/of vis bovenop is. Het woord sushi slaat op de zure rijst. En dat is ook de basis van deze sushibowl. Ik laat alleen de rijst niet afkoelen wat je normaal voor sushi wel doet. Misschien in de zomer, maar in deze tijd van het jaar heb ik echt geen zin in koude rijst. Boven op de met rijstazijn op smaak gebrachte rijst komen verschillende groenten. Het is wel handig om een brede kom te gebruiken, want anders past dat er niet allemaal bovenop. Aan het eind wordt alles bestrooid met een knapperig mengsel van zeewier. Dat zakje kreeg ik in een #foodybox een tijd geleden en dat gaf deze sushibowl wel iets extra's. 


Sushibowl met misopompoen, sojachampignons, sesamspitskool en zeewiertopping

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)

  • 200 gram sushirijst
  • 2,5 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 kleine spitskool (of een halve grote) (± 500 gram)
  • 1 + 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 25 gram sesamzaad (zwart en wit door elkaar)
  • 600 gram flespompoen
  • 1 eetlepel miso
  • 1 theelepel shichimi togarashi
  • 12-16 wat grotere champignons (400 gram)
  • 1 eetlepel sojasaus (kikkoman)
  • eventueel klein blikje edamameboontjes (of een handje uit de diepvries, paar minuten koken)
  • 1 zakje poke, sushi en saladsprinkle
Snijd de spitskool in 4 parten, waarbij je de stronk nog laat zitten zodat de parten zo heel mogelijk blijven. Bestrijk met koolzaadolie. Verhit een koekenpan tot heet en bak de parten spitskool op hoog vuur tot de snijvlakken bruin beginnen te worden. Keer om en laat de andere kant bruin worden. Bestrijk met sesamolie en leg op een bakplaat. Laat de parten spitskool in 20-30 minuten verder gaar worden in een oven van 190C. 
Snijd de flespompoen in plakken van ± 1,5 centimeter. Meng miso, 1 eetlepel koolzaadolie en shichimi togarishi door elkaar en bestrijk de pompoen hiermee. Leg de pompoen op een bakplaat en zet - samen met de spitskool - in de oven van 190C. Controleer na 20 minuten en laat verder garen als nodig is. Bij mij gaat pompoen de ene keer veel sneller dan de andere keer. 
Meng de hele champignons met de sojasaus en doe deze in een kleine ovenschaal en zet deze op de bodem van de oven bij de spitskool en pompoen. Laat deze gaar worden. 
Als een van de groente veel sneller gaat dan de andere, haal deze er dan tussentijds even uit en zet tegen het einde weer in de oven zodat de groente weer warm wordt. 
Terwijl de groente gaart, maak je de suhsirijst klaar. Breng rijstazijn, suiker en zout in een klein pannetje aan de kook en laat zout en suiker oplossen. 
Was de sushirijst een paar keer tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. Giet af als er nog water in de pan zit. Roer het rijstazijnmengsel door de warme rijst. 
Verdeel de warme sushirijst over brede kommen. Leg op elk een part spitskool, die je bestrooit met de sesamzaadjes. Verdeel de pompoen en champignons er ook over en eventueel de opgewarmde edamameboontjes. Bestrooi met de knapperige zeewiertopping. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten