woensdag 5 februari 2020

Paprika's gevuld met (linzen)couscous en feta


Couscous wordt gemaakt van tarwemeel. Gemengd met water wordt er een deeg van gemaakt dat weer tot hele kleine korreltjes wordt verwerkt. Eigenlijk is het een vorm van pasta. Van veel producten die van tarwe gemaakt worden verschijnt een glutenvrije variant. De couscous die ik in deze gevulde paprika's gebruik is gemaakt van meel van rode linzen en verwerk je op dezelfde manier als gewone couscous. Vergeleken met tarwe zit er in rode linzen 2 keer zoveel eiwit (globaal 10 gram versus 20 gram per 100 gram*) zodat je door het gebruik van rode linzencouscous minder vlees of kaas nodig hebt om aan je eiwitbehoefte te komen. Natuurlijk weet ik ook wel dat je ook met een volledig plantaardig dieet aan je eiwitten kan komen, maar voor mij werkt het om een deel van vlees of kaas te vervangen door peulvruchten. Deze linzencouscous, die ik kreeg in de foodybox, was een handig product om uit te proberen. Ik vond de couscous wel iets meer klonteren dan gewone couscous; ik kon het iets minder makkelijk weer tot losse korreltjes roeren. 

Paprika's gevuld met (linzen)couscous en feta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 paprika's)
  • 4 grote, rode paprika's (± 225 gram per stuk)
  • 200 gram (linzen)couscous
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel harissa
  • 1/2 ingelegde citroen, alleen de schil, fijngehakt
  • 1/3 bosje koriander, fijngehakt
  • 1/4 bosje munt, blaadjes fijngehakt
  • 100 gram feta, in kleine blokjes
Was de paprika's. Snijd het kapje er ruim af. Verwijder de zaadlijst en snijd het steeltje uit het kapje. Houd het kapje zo heel mogelijk, want daar wil je gewoon de paprika mee afdekken. Zet de paprika's in een ovenschaal en zet deze in de oven die je op 200C zet. 
Doe de linzencouscous in een kom of pan, bestrooi met het zout en giet er 2 deciliter kokend water over. Laat 5 minuten staan. 
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Bak komijn, koriander en harissa even mee. Blus af met een paar lepels water, zet het vuur uit en meng citroenschil, koriander en munt erdoor. 
Schraap de korrels van de couscous los. Meng het ui-kruidenmengsel erdoor. Haal de paprika's uit de oven en vul ze met een laag couscous, wat feta, weer couscous, rest feta en dek af met nog een beetje couscous. Druk de vulling tussentijds aan. Zet de kapjes op de paprika's, en zet de paprika's nog ± 20 minuten terug in de oven tot ze gaar genoeg zijn. Als je een iets steviger paprika lekkerder vind is korter ook prima, en als je ze superzacht wilt hebben, kunnen ze nog wat langer. Je hebt dan wel een kans dat ze uit elkaar vallen. 

Erbij aten we geroosterde oranje en paarse wortel, ongeveer zoals dit recept, met een sausje van tahin en yoghurt en bestrooid met wat granaatappelpitten.

*) ik heb deze site gebruikt voor de percentages

Geen opmerkingen:

Een reactie posten