woensdag 26 mei 2021

Witlof tarte tatin met geitenkaas en zeekraal


Deze hartige tarte tartin met witlof heeft alles: zoet (karamel, bitter (tenminste als je een beetje goede witlof hebt), zout (zeekraal), friszuur (geitenkaas) en knapperig (bladerdeeg). Er zat weer witlof in de TooGoodToGo-box (de zeekraal zat daar overigens ook in) en ik wilde geen witlof met ham en kaas maken en ook geen witlofsalade. Dus toen werd het dit. 

Tarte tatin met witlof, geitenkaas en zeekraal

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)

  • 500 gram witlof
  • 25 gram suiker
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • peper, zout
  • 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 50 gram zachte geitenkaas 
  • 50 gram zeekraal
Snijd een heel dun plakje van het kontje van de witlof. Kook de stronkjes ± 5 minuten in zoveel licht gezouten water dat ze net onderstaan. Giet af en laat heel goed uitlekken. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een quichevorm/ovenschaal. Gebruik geen vorm met een losse rand want daar lekt alle karamel tussendoor. 
Strooi de suiker in een gelijkmatig laagje in een pannetje met dikke bodem. Bedruppel met een theelepel water en laat even staan zodat het water zich over de suiker verdeelt. Breng op halfhoog vuur aan de kook en laat de suiker rustig karamelliseren. Roer niet. Giet de hete karamel over het bakpapier. 
Snijd de uitgelekte witlof elk in 4-5 stukjes. Verdeel deze in een cirkel over de karamel. Bestrooi met de tijm, wat zout en peper. 
Verwarm de oven op 200C. 
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol iets uit. Smeer/prak de geitenkaas in een cirkel uit over het bladerdeeg. Houd een rand van zo'n 4 centimeter vrij. Vouw het bladerdeeg met de geitenkaaskant naar beneden over de witlof. 
Bak de tarte tatin op 200C in ± 30 minuten goudbruin. Keer voorzichtig (zorg dat de loeihete karamel niet ergens tussenuit lekt) om en plak eventueel achtergebleven stukjes witlof weer terug op zijn plek. Bestrooi met de zeekraal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten