Als herinnering aan een koningin die niet onze koningin was, maar wel een klein beetje invloed heeft gehad op mijn manier van koken en bakken.
Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Nigella Lawson - allemaal Britse chefs. Zij waren de eersten wier kookboeken en kookprogramma's ik las en keek. Ik kan me een tierende Gordon herinneren uit Hell's Kitchen en Jamie die alle Britse schoolkinderen aan een gezonde lunch wilde helpen.
Ook het eerste seizoen van Great British Menu - ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Queen Elizabeth (in 2006) - heb ik met veel plezier gekeken. Per aflevering streden 2 chefs uit dezelfde streek tegen elkaar door een gerecht voor het verjaardagsdiner (een zomerbanquet voor 300 mensen) van de koninging te verzinnen. Er was veel aandacht voor lokale producten. Dat was nog een beetje voor de streamingtijd dus we zaten elke week voor de BBC. Of we namen het op met de dvd-recorder of heel misschien nog wel met de videorecorder.
Een Brits baksel voor het weekend in de week van haar overlijden vond ik wel passend.
Nu wordt de louisecake vooral als Nieuw-Zeelands gebak gepresenteerd. Maar ja, de inwoners van Nieuw-Zeeland komen vooral uit het grote Britse rijk dus die connectie is er wel. Verder schijnt de cake bedacht te zijn ter gelegenheid van het huwelijk van de dochter van Queen Victoria.
Oorspronkelijk bestaat het gebak uit een shortbread bodem, daarop frambozenjam en vervolgens meringue met kokos. In de recepten die ik doorlas vond ik de bodem meer cake-achtig. Daarentegen wordt de bodem 2 keer gebakken, dus dat levert wel weer een "shortere" bodem op. Deze versie met pruimen is gebaseerd op een recept van Ottolenghi, maar ik deed het toch weer een beetje anders.
Louisecake met pruimen
(rechthoekige vorm van ± 20 bij 30 centimeter)
- 125 gram zachte boter
- 100 gram suiker
- 4 eieren - 3 gesplitst
- 75 milliliter melk
- snuf zout
- 25 gram geraspte kokos
- 125 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 kilo pruimen
- 100 gram witte basterdsuiker
- paar druppels azijn
- 50 gram geschaafde amandelen
Splits 3 eieren in wit en dooier. Zorg dat er in de witten geen spoortje geel komt. Doe de witten in een vetvrije kom en zet even apart.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de bakvorm.
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de 3 eidooiers en daarna het hele ei door het beslag. Klop de melk erdoor. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en meng - inclusief de kokos en de snuf zout - alles door elkaar. Verdeel het beslag over de vorm en bak de bodem in 25 minuten op 175C gaar.
Ontpit ondertussen de pruimen snijd in kwarten.
Klop het eiwit half stijf en meng er dan - lepel voor lepel - terwijl je blijft kloppen de basterdsuiker door. Je krijgt een stevig, kleverig schuim. Klop de druppels azijn erdoor en meng het amandelschaafsel door de meringue.
Zet de oven op 200C als je de vorm met de bodem uit de oven haalt.
Verdeel de pruimen over de bodem en daarna de meringue over de pruimen.
Zet de louisecake in de oven en schakel de oven direct terug naar 175C. Zet de cake nog 20-25 minuten in de oven tot de meringue lichtbruin is.
Laat afkoelen voordat je de taart eet.
Ik woonde 8 jaar in Londen eind jaren 80, begin jaren 90. Terug in Nederland kon ik BBC ontvangen en keek ik alle kookprogramma's. Van ready steady cook tot Saturday Kitchen. Wat was dat een feest! En daar heb ik ook echt veel van geleerd in het begin. Leuk om te lezen dat jij ze ook allemaal kent en keek!
BeantwoordenVerwijderen