zaterdag 7 februari 2009

Kirsch - schwarzwalderkirschtaart


Een tijdje geleden was manlief bij een klant geweest in het Zwarte Woud (Duitsland). Vaak krijgt hij bij een dergelijk bezoekje de geijkte relatiegadgets zoals pennen mee. Maar deze keer was het bedrijf creatief geweest. Manlief kwam thuis met wat streekproducten die bestickerd waren met het bedrijfslogo. Een erg leuk idee. Op deze manier wordt de lokale specialiteit gepromoot en je krijgt iets waar je echt wat mee kan. In dit geval ging het om een potje jam en 2 kleine flesjes met kirsch. Een deel van de kirsch heb ik dit weekend gebruikt om een variant van een Schwarzwalderkirschtorte te maken.


In de taart is ook een ander culinair cadeautje verwerkt. Als bedankje voor een keer koken bij de opa en oma van bijna net zo lekker als thuis heb ik een mooi blauwwitte pot met amarenekersen gekregen. Deze zijn erg goed (en zoet!).


Chocoladekersentaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 24 cm doorsnede)
  • 4 eieren
  • 120 gr suiker
  • snufje zout
  • 20 gram maizena
  • 50 gram bloem
  • 50 gram cacao
  • kirsch naar smaak
  • 200 ml slagroom
  • zakje (8 gram) vanillesuiker
  • ± 20 amarenekersen
  • 75 gram pure chocolade
  • 0,5 dl melk
  • 4 el siroop van de amarenekersen
  • 1 blaadje gelatine
Verwarm de oven voor op 150 C.
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat kloppen. Klop de eieren met de suiker en het snufje zout minstens 10 minuten totdat ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef maizena, bloem en cacao boven dit mengsel en spatel het erdoor heen. Schep het beslag in een springvorm. Bak het biscuitdeeg volgens het volgende schema: 13 minuten 150 C, 13 minuten 165 C, 13 minuten 175-180 C. Laat de taartbodem afkoelen en snijd hem daarna in drie lagen. Besprenkel de biscuitlagen met kirsch.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Snijd de amarenekersen in kleine stukjes. Schep deze door de slagroom. Lepel deze vulling op de onderste laag van de taart en leg de tweede taartlaag erop.
Smelt de chocolade au-bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, roer dan de melk erdoor. Verdeel deze chocoladevulling over de tweede taartleg en leg de laatste laag er boven op.
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Vul de amarenensiroop met water aan tot 1 dl en verhit dit tot net onder het kookpunt. Los de gelatine op in de siroop. Laat dit afkoelen tot lobbig en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten