donderdag 12 februari 2009

Groenlof - ovenschotel met groenlof, aardappelpuree en ham

Dit stukje is een beetje achterstallig onderhoud. Vorige week hebben we dit al gegeten, maar het was nog niet beschreven.
In het groentepakket van afgelopen week zat zuckerhut. Daar had ik nog nooit van gehoord. Even googelen gaf weer als eerste de Duitse wikipedia, dus net als met de mangold van een paar weken eerder. De Nederlandse naam hiervoor is groenlof. Het ziet er een beetje uit als spitskool, maar dan met wat grovere, lossere bladeren. De smaak zit tussen andijvie en witlof in. Hier het recept van de ovenschotel die ik ermee gemaakt heb.

Update - september 2015: een vriendin van mij heeft een groentepakket en had laatst groenlof in het pakket zitten. Zij vroeg aan mij om een recept, maar eigenlijk om iets waarbij je zo min mogelijk van de groenlof proefde. Haar groenlof was namelijk heel erg bitter. Ik kan mij niet herinneren dat de ene keer dat ik groenlof had deze groente zo bitter smaakte. Ik besef dat dit niet een erg enthousiasmerende opmerking over groenlof is, maar dan ben je een klein beetje gewaarschuwd. 

Omdat de smaakt tussen witlof en andijvie in zit - afgezien van de erg bittere exemplaren - is groenlof denk ik ook op deze manier lekker:



Groenlofschotel met ham en kaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 750 gram aardappels
  • 1 groenlof (± 500 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 100 gram hamblokjes
  • 100 ml crème fraîche
  • zwarte peper
  • teentje knoflook
  • nootmuskaat
  • 1,5 dl melk
  • 100 gram geraspte kaas

Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af.
Snijd de groenlof in 1 cm brede repen en was ze eventueel. Verhit de olie in een wok en bak de groenlof even kort aan zodat deze iets slinkt. Schep de groenlof in een ovenschaal en roer de hamblokjes, crème fraîche en wat peper erdoor.
Maak van de gare aardappels met de melk, nootmuskaat en het uitgeperste teentje knoflook een smeuïge puree. Verdeel de puree over de groenlof. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. Zet de schotel 20 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven om een mooi bruin korstje te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten