dinsdag 27 maart 2012

Appelnotentaart

Bij de V&D heb je (al heel lang) een appelnotentaart. Die is erg lekker. Dit is mijn variant hierop. Die is (of eigenlijk was) ook erg lekker.

afbeelding-appelnotentaart-V-en-D

Appelnotentaart

(vorm met doorsnee 18 cm)
  • ruim 250 gram fonceerdeeg (*)
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • paar druppels amandelessence
  • 400 gram appels
  • 75 gram gemengde noten (zoals hazelnoot, amandelen, pistachenoten, walnoten)
*) Maak het fonceerdeeg in een grote portie en vries in 3-4 delen in. Hiervoor heb je nodig:
  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, ei en water in de keukenmachine. Meng daarna, met de kneedhaak, de bloem en het bakpoeder erdoor. Verdeel in 3-4 porties en laat het een paar uur rusten in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. 

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Rol het fonceerdeeg uit tot een ronde lap van 24 cm doorsnee. Bekleed de vorm hiermee.

Maak een cakebeslag van boter, suiker, ei, zelfrijzend bakmeel en amandelessence. Klop hiervoor de boter zacht en luchtig met de suiker. Klop dan het ei erdoor en vervolgens de amandelessence. Meng als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. 
Verdeel het cakebeslag over de bodem. 
Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes appel over het cakebeslag. 
Verdeel de noten over de appel. 
Bak de taart op 180C in 45-50 minuten gaar. Controleer of de cake gaar genoeg is, bak anders nog een paar minuten langer. 

4 opmerkingen:

  1. De (*) achter fonceerdeeg verwijst momenteel nergens naar, of kijk ik niet goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hoi Antje, er stond al wel hoe je het deeg moet maken maar er stond geen sterretje voor. Dat heb ik net aangepast. Groetjes, Johanneke

      Verwijderen
  2. Ik maakte hem vanmiddag als toetje. Dat was erg fijn. Ik vond het fonceerdeeg wat aan de zoute kant. Misschien had ik de 2tl niet zo letterlijk moeten nemen....(10ml volgens mijn maatlepels) Verder gebruikte ik 50g amandelschaafsel ipv de noten. De helft fijngemalen door het cakedeeg en de andere helft er bovenop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hoi gj, er staat maar 1 theelepel zou en 2 tl bakpoeder. maar je hebt nu dus genoeg zout deeg in de vriezer liggen. of je maakt nog een lading en dan kneed je dat nog weer door elkaar. misschien lukt dat met het verlate verjaardagscadeau van A. Moet je alleen nog 7 taarten of zo bakken. lijkt me niet zo'n straf ( of je maakt de taart met gedroogde pruimen en creme fraiche). Ik neem aan dat jullie m niet helemaal hebben opgegeten.

      Verwijderen