donderdag 28 mei 2015

Bietjessalade met rabarber en blauwe kaas


Dit is mijn rabarberplant. Hij staat alleen niet meer in mijn tuin, maar heeft een plekje gevonden in de tuin van mijn ouders. Een beetje jammer dat ik niet zomaar een stengel kan oogsten, maar gelukkig kan ik op de markt ook prima rabarber kopen. Wist je dat je met rabarber niet alleen zoete gerechten kan maken? Natuurlijk is een taart met amandel en rabarber erg lekker. Maar het friszure van rabarber komt ook heel goed tot zijn recht in hartige gerechten. Vorig jaar maakte ik al een rabarbersalade. En dit jaar weer een. Deze komt - min of meer - uit Plenty More van Ottolenghi. Ik heb 'm al vaker gemaakt. Zo lekker vond ik 'm. Toen trouwens zonder de blauwe kaas. Wij aten 'm bij deze doperwtentaart.



Salade van bietjes, rabarber en blauwe kaas

  • 1 kilo (rauwe) bietjes
  • 300 gram rabarber
  • 20 gram suiker
  • 2 theelepels sherryazijn
  • 2 theelepels granaatappelmelasse
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel gemalen piment
  • 1 rode ui
  • 1 bosje peterselie
  • 100 gram fourme d'ambert
Kook de bietjes in ongeveer 1 uur gaar. Giet af en laat ze iets afkoelen. Wrijf de schil van de bietjes en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Laat afkoelen. 
Snijd de rabarber in schuine stukjes van 2 centimeter. Schep in een ovenschaal om met de suiker en zet ze 10-15 minuten in een oven van 200C. De rabarber mag niet uit elkaar vallen. Laat afkoelen. 
Klop de sherryazijn, granaatappelmelasse, ahornsiroop, olijfolie, peper en zout en piment in een grote kom door elkaar tot een dressing. 
Snijd rode ui in kwarten en snijd elke kwart vervolgens in flinterdunne kwartringen. Schep ze door de dressing en laat minimaal een kwartier staan. Langer mag ook. 
Was de peterselie en slinger 'm droog. Pluk de blaadjes van de steeltjes. Of verwijder de onderste, dikste steeltjes en hak de rest, inclusief de dunnere steeltjes, fijn. 
Meng de stukjes biet en peterselie door de ui en dressing. Schep voorzichtig de rabarber erdoor. Verkruimel de kaas in stukjes erboven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten