dinsdag 26 mei 2015

Taartje met witte chocolade en rabarber

Nadat ik laatst in het hartige korstdeeg chiazaad had gebruikt en dat prima werkte, besloot ik ook zoet korstdeeg met chiazaad te maken. Dat bakje moet tenslotte leeg. Het deeg was de basis voor 2 chocoladetaartjes.

Mannetje Q ging logeren en ik gaf hem een chocoladetaartje mee. Voor onszelf maakte ik die in een nog kleinere variant en ik maakte ook dit kleine taartje met witte chocolade. Ook voor ons. Dus wij konden dat weekend kiezen.




Taartje met witte chocolade en rabarber

(quichevorm met losse bodem, 14 centimeter doorsnee)
  • 70 gram bloem
  • 35 gram koude boter, in blokjes
  • 0,5 theelepel chiazaad, gemalen
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 150 gram rabarber
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/4 blaadje gelatine
  • 1 ei 
  • 20 gram suiker
  • 60 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 0,5 deciliter slagroom
Meng de bloem, boter en eventueel chiazaad in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg een lepel water toe en draai kort. Als het nodig is, voeg je nog wat water toe. Het deeg moet een bal vormen. Doe het deeg in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een 3 centimeter grotere doorsnee dan de vorm en leg het deeg in de vorm. Leg een siliconenvel of vel bakpapier op het deeg en hierop een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten). Bak het deeg 20 minuten op 180C. Verwijder dan de blindbakvulling en het siliconenvel en bak nog 10 minuten. 
Doe de witte chocolade en slagroom in een hittebestendige kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Klop het ei en de suiker een paar minuten tot een luchtig mengsel. Meng het chocolademengsel snel door het ei. 
Giet de chocoladevulling in de voorgebakken taartbodem en bak de taart nog ± 25 minuten op 160C. Laat de taart afkoelen. 
Snijd de rabarber in stukjes van 0,5 centimeter. Schep ze om met de lepel suiker en doe in een pannetje. Voeg 1 lepel water toe, breng aan de kook en laat 3-5 minuten pruttelen. Week het beetje gelatine in koud water. Giet de rabarber af, en vang het vocht op. Los hierin de gelatine op. Laat afkoelen tot het lobbig begint te worden.
Verdeel de rabarber over de bovenkant van de taart en laat nog ± 2 uur verder afkoelen in de koelkast. 

Voor het donkere chocoladetaartje vervang je in de vulling de witte chocolade door pure chocolade. De rabarber laat je weg. Voor de sinaasappel breng je in een klein pannetje 1 deciliter water aan de kook met 100 gram suiker. In deze siroop laat je plakjes sinaasappel een half uurtje pruttelen tot de siroop behoorlijk ingedikt is. Laat de plakjes sinaasappel op een siliconenvel afkoelen en opdrogen. Met de siroop en bubbeltjeswater kun je nog een glas limonade maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten