dinsdag 12 april 2016

Gnocchi met groene kool en le marcaire


Een klein kaasonderzoekje: hoeveel verschillende soorten kaas eet je ietsje vaker dan 1 keer per jaar? Dan bedoel ik met soorten niet categorieën als goudse, roodschimmel, blauwschimmel en dergelijke, maar gewoon de naam van het kaasje. Zelf eet ik niet zoveel kaas denk ik. Een kaasplankje als nagerecht is volgens mij nooit mijn keuze geweest, en bij de borrel houdt het op bij een toostje met brie en soms camembert. "Gewone" kaas, dus zeg maar Goudse, eet ik op een tosti, knackebrood, geraspt over ovenschotels en pizza, zelden op brood. Parmezaanse kaas ligt in stukjes van ± 40 gram in de vriezer voor gebruik in risotto. Feta, of eigenlijk de nep-variant, gebruik ik geregeld in salades. Zachte geitenkaas, die zonder korst, gebruik ik ook in het avondeten, net als af en toe ricotta. Roomkaas en mascarpone worden vooral in zoete gerechten gebruikt, waarbij tiramisu natuurlijk op nummer 1 staat. Blauwe kaas zoals gorgonzola en roquefort valt bij mij niet in de smaak, maar deze milde fourme d'ambert wel. Als je kijkt naar de hoeveelheid kaasjes die er wereldwijd worden gemaakt, is dit dus maar een hele beperkte keuze.
Daarom besloot ik laatst eens wat anders mee te nemen: dat werd deze le marcaire, een zachte roodschimmelkaas. Zowel op een toostje als in dit gerecht met gnocchi vond ik 'm lekker. Die kan dus aan mijn kleine kaasreportoire worden toegevoegd.

Gnocchi met groene kool en le marcaire

(3 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 600 gram groene kool, in reepjes (schoon gewicht)
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 500 gram gnocchi
  • 150 gram le marcaire
Verhit in een hapjespan of wok (met deksel) de olie. Fruit hierin de ui, knoflook en peper een paar minuten tot de ui begint te kleuren. Voeg in gedeelten de groene kool toe terwijl je alles blijft omscheppen. Voeg 2 kopjes water toe en zout naar smaak, breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de kool ± 10 minuten stoven. Schep dan nog even op hoog vuur zonder deksel op zodat een deel van het vocht verdampt. Roer de crème fraîche erdoor. 
Kook ondertussen de gnocchi in ± 2 minuten gaar (zie de verpakking). Schep met een schuimspaan bij de kool en meng door elkaar. Schep de groene kool met gnocchi over in een ovenschaal. Verdeel de le marcaire erover. Zet de schaal een paar minuten onder een hete grill zodat de kaas smelt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten