donderdag 23 maart 2017

Bapao - gestoomd broodje met gehaktvulling


Nu ik bezig ben met het uitwerken van deze blogpost voor bapao denk ik dat ze nog een keer moet maken. Ik ben namelijk mijn inspiratie-recept nog een keer aan het lezen en ik kan me absoluut niet meer herinneren dat ik de redbean paste heb gebruikt. Dat is niet iets wat ik eerder gebruikt heb, en ook niet iets dat in 1 keer op zou gaan. Ik zou dus in de koelkast nog een halfvol bakje moeten vinden. Maar dat is er dus niet. Dus misschien heb ik wel een anders soort vulling gemaakt. 

Blogpoging 2. 
Blijkbaar is niet alleen mijn geheugen slecht, maar doen ook mijn ogen het niet zo goed meer. Dat potje staat dus wel in de koelkast. Het ziet er alleen iets anders uit dan op de foto bij kokkieslomo. Gelukkig kwam ik er wel achter voordat ik naar de toko was gegaan. Er staan dus nu geen 2 potjes in de koelkast. De bapao heb ik wel voor een 2e keer gemaakt. Dat potje moet wel leeg. 

Het hiervoor genoemde recept heb ik als een leidraad genomen. Ik had niet alles in huis, en het vormen van de bolletjes heb ik op mijn eigen manier gedaan. Dat filmpje waar naar gelinkt wordt duurde me te lang. 

Zoals je op de foto kunt zien zijn mijn bapao niet van die supermooie bolletjes geworden, maar de smaak was super.

Ongestoomd vroor ik een deel van de bapao in. Wel op het stukje bakpapier. Je kunt ze dan voor het stomen laten ontdooien maar vanuit bevroren toestand stomen kan ook. Dan moet je rekenen op zo'n 5 minuten extra. Lekker als extraatje bij de lunch. 


Bapao - gestoomd broodje met gehaktvulling

± 12 stuks

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel heel fijn gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 200 gram gehakt
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels zoete bonensaus *)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 300 gram bapao-meel
  • 10 gram suiker
  • 10 gram olie
  • 2 gram zout
  • 5 gram gist
  • 170 milliliter water
  • zoete chilisaus (of iets anders om te dippen)
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin ui en knoflook een paar minuten. Voeg het gehakt toe en bak bruin. Bak gemberpoeder en sambal mee. Voeg de de ketjap, bonensaus en gembersiroop toe en laat 1-2 minuten pruttelen. Het gehakt moet smeuïg blijven, maar geen saus meer zijn. Doe in een bakje en laat afkoelen voordat je de broodjes gaat vormen. 

Doe de ingrediënten voor het deeg in een broodbakmachine en kneed in ± 8 minuten tot een soepel deeg. 
Doe de deegbal in een licht ingevette kom en dek af met een deksel, vochtige theedoek of plastic folie. Laat het deeg ± 1 uur rijzen. 
Knip alvast 12 vierkantjes bakpapier van ± 10 bij 10 centimeter. 
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Ik gebruik daarvoor de weegschaal. Rol elk deel tot een bolletje en leg die weer afgedekt weg. 
Rol 1 bolletje uit tot een lapje met een doorsnee van ± 10 centimeter. Schep in het midden een lepel vulling en vouw/plak de zijkanten er omheen waarbij je ervoor zorgt dat er geen scheurtjes in het deeg komen en er geen openingen meer zijn. Leg de bapao op een stukje bakpapier. Maak zo alle bapao. Dek de gevormde bapao ook af om uitdrogen te voorkomen. 
Bereid een stoompan voor. Wikkel een theedoek om het deksel van de pan om te voorkomen dat de condens weer naar beneden op de bapao drupt. Leg zoveel bapao in de stoompan als erin passen (of als je wilt eten) en stoom de bapao in 15 minuten gaar. 

Geef er zoete chilisaus bij. 


*) ik denk dat deze soort saus bedoeld wordt als ik wat verder lees op aziatische ingrediënten. Maar die (soja)bonensauzen blijven ingewikkeld. In elk geval kreeg ik een lekkere vulling hiermee. 

bron: het recept voor bapao van Kokkieslomo, met een leuk verhaaltje erbij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten