maandag 17 september 2018

Salade met gegrilde abrikozen


Ruim een week geleden was ik op de koksdag van Thuisafgehaald. Een ontmoetingsmoment om andere thuiskoks te spreken en ervaringen uit te wisselen. Zo'n dag is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten. Dus werd elke deelnemer gevraagd om iets mee te nemen. Nou, dat is aan deze groep natuurlijk niet te veel gevraagd. Ik nam deze salade met gegrilde abrikozen mee. 



Salade met gegrilde abrikozen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 500 gram abrikozen
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1+2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1/4 theelepel sriracha
  • 2 theelepels appelciderazijn
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • peper, zout
  • 1 venkelknol (± 250 gram)
  • 1 little gem (klein slakropje)
  • 75 gram waterkers
  • 60 gram pittige kiemen (bakje, AH)

Halveer de abrikozen en wip de pit eruit. Leg in een ovenschaal met het snijvlak naar boven. Meng de honing met 1 eetlepel olie en wat sriracha. Bestrijk de abrikozen met het honingmengsel en zet 20-25 minuten in een oven van 190C. Zet de laatste paar minuten de grill er bij aan. Laat de abrikozen afkoelen.
Pureer 2 abrikooshelften met 2 eetlepels olie, de azijn en ± 2 eetlepels water tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout en meng de helft van de tijm erdoor. 
Maak de venkelknol schoon en schaaf op de mandoline in hele dunne boogjes. Snijd de little gem in dunne reepjes. Meng de helft van de dressing door de venkel en sla en verdeel over een grote schaal. 
Verdeel de waterkers in wat kleinere stukjes en doe hele dikke steeltjes weg. Verdeel over de venkel en sla.
Bestrooi met de kiemen en de rest van de tijm en verdeel de gegrilde abrikoos over de salade. Bedruppel met de rest van de dressing. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten