dinsdag 8 januari 2019

Sajoer lodeh


Mag ik hier Indonesische tjap tjoy tegen zeggen of gaan er dan veel mensen steigeren? Ondanks het gebruik van de kokosmelk in dit groentegerecht vind ik het er wel een beetje op lijken. Met de groente kun je variëren. Ik maakte een winterse, Hollandse variant door spruitjes te gebruiken. Een restje witte kool of Chinese kool kan ook heel goed. 

Sajoer lodeh

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1 kippenbouillonblokje (of groente als je het vegetarisch wilt houden)
  • 250 gram spruitjes, gehalveerd
  • 250 gram wortel, in plakjes
  • 250 gram sperziebonen, doormidden gebroken
  • 250 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 250 gram tauge
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1,5 centimber verse laos
  • mespuntje trassi (laat dit weg voor een vegetarische versie)
  • 3 kemirinoten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 3 laurierblaadjes
  • iets maizena
Breng een liter water aan de kook met het bouillonblokje. Kook elke groente (behalve de tauge) apart in een paar minuten net beetgaar. Schep met een schuimspaan uit de bouillon en spoel af met koud water om te ver doorgaren te voorkomen. Bewaar na het koken van de laatste groentesoort de bouillon. 
Maak ondertussen de boemboe en de saus. Maal hiervoor in een kleine keukenmachine (of met de staafmixer of in een vijzel) ui tot en met kemirinoten tot een pasta. Verhit de olie in een wok. Fruit de pasta een paar minuten tot het lekker begint te ruiken. Voeg de kokosmelk en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten zacht pruttelen. Voeg een scheut van de bouillon toe en bind eventueel iets met wat aangemaakte maizena. Meng alle groente erdoor en laat alles goed warm worden. Proef of er nog zout bij moet. 
Geef er rijst en een eigerecht bij. Of houd het simpel en doe gekookte en gehalveerde eieren in de sajoer lodeh. 

bron: kokkieslomo

3 opmerkingen:

  1. Wat toevallig, ik bedacht gisteravond dat ik dit vandaag ook ga maken. Er lagen nog een stuk witte kool en wat sneue champignonnen in de koelkast. Wij eten het met rijst en een gekookte eitje. Lekker hoor! Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad toevallig. Ik heb dit eigenlijk nog maar net "ontdekt", maar dat wordt wel een blijvertje. Erg geschikt voor de groentela leeg maken.

      Verwijderen
  2. KLopt, je kan er eigenlijk alles wel in doen, het is hier sinds vorig jaar daarom een terugkomer! Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen