vrijdag 25 januari 2019

Champignons met paturain en knolselderij-spinaziepuree


Op de markt kan ik grote champignons kopen. Soms zijn het echt joekels, en wegen ze per stuk meer dan 100 gram. Voor dit recept heb ik de kleinste eruit gevist. Als je een bak van de supermarkt gebruikt, zullen je champignons wat kleiner zijn en is het iets meer werk omdat je dan meer champignons moet vullen. Misschien dat ze dan iets korter in de oven hoeven.

Je kunt deze champignons als hapje of voorafje serveren. Maar je kunt deze hoeveelheid ook voor 2 personen maken, er pasta bij koken, daar de rest van de paturain door roeren en dan het als hoofdgerecht eten. Wij aten het als 1 van de gangen toen er mensen kwamen eten. Ik had 3 wat kleinere gerechten gemaakt omdat ik weer eens wat wilde proberen: met miso geroosterde biet en gestoomde flower sprouts gemengd met wat sobanoedels en sesamzaad. Op deze manier bietjes roosteren houd ik er in. Verder ravioli met pompoen, ricotta en salie. En als toetje chocolademousse van roze chocolade.

Champignons met paturain en knolselderij-spinaziepuree

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 8 grote champignons (± 500 gram)
  • klein scheutje olie of klontje boter
  • 100 gram paturain cuisine knoflook & fijne kruiden*)
  • scheut witte vermout
  • peper
  • 250 gram knolselderij in blokjes
  • 100 gram verse spinazie
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 25 gram walnoten, grof gehakt
Draai de steeltjes uit de hoeden van de champignons en hak deze heel fijn. Verhit een beetje olie of boter in een kleine koekenpan en bak de champignonstukjes op hoog vuur tot ze gaar zijn. Meng ze door de paturain. Giet een scheutje vermout in een ovenschaal waar de champignons goed in passen. Leg de hoeden met de open kant boven in de schaal. Maal er wat peper over. Vul de champignons met het paturainmengsel. Laat de champignons in 25-30 minuten in een oven van 180C gaar worden. 
Kook ondertussen de knolselderij in een laagje gezouten water goed gaar. Giet af. Hak de spinazie grof (dat pureert gemakkelijker) en doe in een hoge mengbeker. Schep de knolselderij daar boven op. Pureer met de staafmixer tot puree. Breng op smaak met wat nootmuskaat en eventueel wat zout en peper. 
Strijk een laagje puree uit op een voorverwarmd bord. Bestrooi de puree met de gehakte walnoten. Leg op elk bord 2 champignons. 

*) gekregen in de foodybox kerst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten