donderdag 18 december 2014

Flower sprouts

Oma vierde haar 90e verjaardag dus gingen wij naar Rotterdam. Meestal combineren wij dat met een museumbezoek, maar nu mocht ik kiezen wat we gingen doen. Dat werd de Markthal: we hebben er heerlijk met van alles en nog wat geluncht. Hoogtepunt voor manlief waren de kokosmakronen van de IJssalon. Erg machtig, maar wel lekker. Heeft er iemand tips hoe je die zelf kunt maken? Ik heb zelf het idee dat er in elk geval ook kokosmelk door het beslag gaat.

Ook liepen we tegen deze mooie groente aan. Ik had ze toen nog niet eerder gezien, maar toen had ik mijn Sinterklaaskado ook nog niet gekregen. In het nieuwste Ottolenghi-kookboek, Plenty More, staat ook een mooie foto en lekker recept met flower sprouts.


bijzondere-groente-flower-sprouts-kalettes

Flower sprouts zien er uit als iets losse minikooltjes. Ze zijn een kruising tussen (paarse) boerenkool en spruitjes. De smaak is iets zoet, maar er zit ook genoeg koolsmaak in. Dat klinkt misschien niet zo positief, maar zo is het wel bedoeld. Er zit smaak aan. En het eet gewoon leuk, eenhapsgroente.

Als je nog een mooie, lekkere, bijzondere groente voor kerst zoekt is dit een aanrader. Als je snel bent, kun je je groenteman nog vragen. Hier in Arnhem heb ik ze ook bij de turkse kraam op de vrijdagmarkt gezien.

Flower sprouts

Breng een laagje water aan de kook in een stoompan. Leg de flower sprouts in het mandje van de stoompan en stoom 3-4 minuten. Schep ze op een schaal, bestrooi met wat zeezoutvlokken en druppel er een lekkere olijfolie over.

Op zoek naar een ander recept met flower sprouts? Ik heb hier nog een gevarieerd bordje groente (vegetarisch en in de basis veganistisch) beschreven. 

2 opmerkingen:

  1. Klinkt goed. Ik heb al wel paarse spruitjes gezien maar deze nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me lekker. Wij hebben dit jaar voor het eerst 'purple sprouting broccoli' in de moestuin staan, dat lijkt er ook wel een beetje op. Nog een paar weekjes wachten en dan kunnen we proeven.

    BeantwoordenVerwijderen