dinsdag 23 december 2014

Gratin met aardappel, spekjes en kastanjechampignons

Sinds ik een dagje in de keuken van 't Amusement heb meegelopen en daar aardappelgratin maakte, maak ik zelf ook geregeld gratin. Met een mandoline kun je de aardappels in dunne plakjes schaven. En nee, dat is niet het muziekinstrument maar een scherpe keukenschaaf. Oppassen voor je vingers dus. Eens schoot ik uit en schaafde mijn knokkel mee en viel bijna flauw. Mannetje Q moest toen snel cola inschenken voor mij en toen ging het wel weer. Maar sindsdien mag ik van hem de mandoline niet gebruiken als ik alleen thuis ben.
Mijn gewone aardappelgratin heb ik nog niet geblogd omdat ik de verhoudingen tussen aardappel en room nog eens goed moet onthouden. Ik doe dat meestal op gevoel.
Deze gratin is geinspireerd door een recept uit de BBCGoodFood en is een tikje bewerkelijker. Het roommengsel wordt goed op smaak gebracht door er eerst ui en kruiden in te koken en daarna mee te pureren. Verder worden er spekjes en champignons toegevoegd. met een flink bord groente erbij is dit genoeg voor 6-8 personen.

Gratin met aardappel, spekjes en kastanjechampignons

 • 1 ui, gepeld en in grove stukken
  gratin-aardappel-spekjes-champignons
 • 4 teentjes knoflook, gepeld
 • 3 blaadjes laurier
 • 2-3 takjes salie
 • 8-10 takjes tijm
 • 3 dl slagroom
 • 5 dl melk
 • peper, zout
 • 250 gram gerookte spekreepjes
 • 750 gram kastanjechampignons, in plakjes
 • 1,5 kilo aardappels
Breng de melk en room met de stukken ui, de teentjes knoflook, laurier, salie en tijm tegen de kook aan. Doe een deksel op de pan en laat op heel laag vuur 15-20 minuten zacht pruttelen tot de ui gaar is. Vis dan laurier en de kruidentakjes uit het mengsel. De blaadjes van de kruiden kun je eventueel terug doen. Pureer de stukken ui en knoflookteentjes en eventueel de kruidenblaadjes met een deel van het roommelkmengsel. Giet dit weer bij de rest van dit mengsel. Breng op smaak met flink peper en wat zout. Bedenk dat het spek ook een zoute smaak toevoegt. 
Bak ondertussen de spekreepjes uit. Schep uit de pan op een bord en bak de champignonplakjes in het spekvet tot ze lichtbruin zijn en bijna al het vocht verdampt is.
Boen de aardappels schoon en schaaf ze (met de mandoline) in plakjes van 2-3 mm dun.
Giet een klein beetje van het roommengsel in een grote ovenschaal. Leg hierop 2-3 lagen aardappelplakjes en giet een beetje van het roommengsel erover. Leg hierop 2-3 laagjes aardappel, wat room en de helft van de spekjes en champignons. Leg hierop weer 2-3 laagjes aardappel, de rest van de spekjes en champignons. Ga zo door met aardappel en roommengsel tot alles op is. Duw af en toe met een vlakke hand alles goed aan zodat de room naar boven borrelt.
Bak de gratin in een oven van 190C in 4-5 kwartier gaar. Duw halverwege de baktijd met bijvoorbeeld een pureestamper de lagen nog eens goed tegen elkaar zodat er weer wat roommengsel bovenop komt. 

(bron: BBCGoodFood oktober 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten