zondag 7 december 2014

Broccoli

Superfood. Bron van vezels. Glutenvrij. Puur natuur. Voedsel moet tegenwoordig met de meest fantastische kreten aangeprezen worden om er voor te zorgen dat het gekocht wordt. Gewoon eten valt niet zo op, terwijl bovenstaande kreten ook voor heel veel groente gelden. Misschien dat superfood niet, maar ja, wat is superfood? Met dit in hun achterhoofd is er een tijdje geleden aandacht gevraagd voor broccoli: Wat zou er gebeuren als je ook zo reclame gaat maken voor iets gewoons als broccoli?    
Ook een pleitbezorgen voor broccoli is Tosca Menten. In haar Dummie de mummie-serie eten Klaas en Goos altijd broccoli, en als ze iets te vieren hebben pizza met broccoli. Zijn overigens erg leuke boeken om voor te lezen.

Een broccoliebombardement heeft voor manlief weinig zin. Hij vindt gekookte broccoli (en bloemkool) maar saai. Gelukkig is er dan groentetovenaar Ottolenghi met een fantastisch broccoligerecht.


broccoli-afbeelding


Voor de zomervakantie gaf ik in de klas van mannetje Q weer een kookcrea waar we onder andere deze pasta met groente groente, roomkaas en cashewnoten maakten. Daar zit dus broccoli in. Bij het snijden van de broccoli kreeg ik de vraag of de stronk ook moest (had ik opgeschreven) want dat aten ze thuis nooit. Dus hopelijk heb ik ze iets bijgebracht.

Anders heeft AH dat recent gedaan. In de allerhande van september stond een soort excuus voor het feit dat ze altijd in recepten hadden geschreven dat je de roosjes gebruikt. Vanaf nu zullen ze het ook over de stronk hebben.

Nu weet ik best wel dat in een pastasaus de stukjes stronk makkelijker zijn weg te werken dan als je simpel gekookte broccoli eet. De stronk is ook wat harder dan een broccoliroosje, dus hoe doe je dat dan?

Gekookte broccoli mét stronk

Snijd de roosjes van de stronk. Schil de stronk eventueel en snijd het kontje eraf. Snijd de stronk in de lengte in vieren en snijd die vervolgens in plakjes - kleine stukjes dus. Doe de stukjes met een laagje water dat 2 cm boven de stukjes staat in een pan met wat zout. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten zacht koken. Doe dan de roosjes erbij. Ik leg ze altijd netjes in de pan met de stronkkant naar onderen. Laat nog 4-7 minuten koken. Ik controleer altijd na zo'n 4 minuten hoever ze zijn. Te gare broccoli is niet lekker.

Nog 1 dingetje. Toen mannetje Q echt nog een mannetje was - ik moet binnenkort daar toch iets anders op verzinnen - en nog Sesamstraat keek noemde hij broccoli altijd boompjes.

1 opmerking:

  1. BBQ? (big boy q) En als je nu helemaal zuunig wil doen, dan kook je de bloemkool mee in de pastakookpan.

    BeantwoordenVerwijderen