vrijdag 26 december 2014

Chocoladetoffeevierkantjes met zeezout - Salted millionaire's squares

foto-chocolade-toffee-vierkantjesMijn blog is voor mijzelf ook een handig naslagwerk. Ik kook niet heel van recept, maar soms is het wel handig om nog even verhoudingen en hoeveelheden na te lezen. Niet dat ik het dan altijd goed kan terugvinden, want de zoekfunctie van Google op dit blog werkt niet optimaal. Maar goed, ik heb ze teruggevonden. Deze keer maakte ik de helft en met een tikje zeezout. Verder deed ik er verhoudingsgewijs net iets meer boter in, want ik vond het deeg heel kruimelig. Met de karamel was ik ook snel klaar, omdat ik nog een half blikje gekarameliseerde condensed milk in de koelkast had staan. En vooruit, omdat het kerst is, met een bling-blingachtergrond.

Chocoladetoffeevierkantjes met zeezout - Salted millionaire's squares

(vorm van ± 18 bij 18 cm)
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 115 gram boter, in kleine blokjes
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1/4 theelepel zeezoutvlokken
Haal het papieren etiket van het blikje gecondenseerde melk. Zet het ongeopende blikje in een pan met zoveel water dat het onder staat. Breng het water aan de kook. Laat het blikje ± 3 uur op laag vuur, met een deksel op de pan, pruttelen. De inhoud wordt nu getransformeerd in goudbruine karamel. Bewaar het ongeopende blikje in de koelkast. Daar blijft het maanden goed, dus je kunt ook meerdere blikjes in een keer maken. 

Meng zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker en boter in de keukenmachine (of met de hand) tot een samenhangend deeg. 
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm. Duw het deeg over de bodem uit. Prik met een vork een aantal keer in . Bak de bodem ± 20 minuten op 180C tot deze lichtbruin en gaar is. Laat afkoelen.
Verdeel de helft van de karamel over de bodem.
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water om de chocolade te laten smelten. Verdeel de gesmolten chocolade over de karamel. Strooi, als de chocolade iets is uitgehard, het zeezout erover.
Snijd in kleine vierkantjes. 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit, Johanneke. De karamel is gemaakt, het deeg staat in de oven....ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen