maandag 29 december 2014

Ananassiroop met gember

Zelf siroop maken. Niet moeilijk maar je moet wel schoon werken. Lekker anders. Want vind maar eens ananasgembersiroop in een winkel. Dit soort zelfgemaakte drankjes wekt altijd weer verbazing van bezoek. Dat blijft ook leuk.

Ananassiroop met gember

ananas-siroop-gember-afbeelding
  • 2 ananassen (normale grootte) 
  • 40 gram gember
  • 1-1,5 kilo suiker
  • 15-25 gram citroenzuur
Schil de ananas en verwijder de ogen. Snijd de ananas in stukken. 
Schil de gember en snijd fijn. Pureer de ananas en de gember samen in de blender. 
Leg een zeef boven een pan en bekleed die met een stuk vochtig gemaakt kaasdoek. Giet de puree hierin en laat uitlekken. Zeker een paar uur, liefst op een wat koelere plaats. Duw de puree*) af en toe tegen het doek aan zodat er zoveel mogelijk sap uitkomt. 
Meet het sap af en voeg per liter sap 1,5 kilo suiker en 20 gram citroenzuur toe. Roer (lang!) zodat de suiker oplost. Eventueel kun je het sap iets verwarmen, zodat het oplossen sneller gaat. 
Maak flessen met een schroefdop goed schoon in heet sodawater en spoel na met kokend water. Laat uitlekken op een schone doek. Giet de siroop in de flessen. 
Door de suiker en het citroenzuur blijft dit zeker een paar maanden goed. Een geopende fles bewaar ik wel in de koelkast.

*) gooi de puree niet weg. Ik maakte er taart mee. Als je de puree niet direct gebruikt, vries 'm dan in. Dat is handig in een ijsblokjesvorm. Een blokje is lekker door de yoghurt, of in een fruithapje of door een smoothie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten