donderdag 1 januari 2015

Over een taartje met chiazaad, mijn eetpatroon en de beste wensen

Je komt steeds vaker recepten tegen met allerlei superfoods of met alternatieven voor geraffineerde kristalsuiker en tarwe. 
In principe ben ik niet zo'n gezondheidsfreak. Wel heb ik een paar maanden geleden mijn ontbijtgewoonten veranderd. Eerder at ik meestal brood met zoet beleg als ontbijt. Om een uur of 10 was ik soms zo trillerig en had echt trek. Daarom wou ik wat eiwitten toevoegen aan mijn ontbijt. Inmiddels bestaat mijn ontbijt uit een klein bakje yoghurt met wat fruit en een lepel cruesli en 2 bruine boterhammen met gebakken ei.  Sommige mensen geloven dat brood eng en fout is. Denk aan het broodbuik boek en de voedselzandloper. Haver, en dan in de vorm van overnightoats met plantaardige melk, is helemaal goed. Ik moet er niet aan denken. Dat krijg ik echt niet weg. Ik ben niet zo papperig. Manlief eet inmiddels warme havermout, met gewone melk, kaneel en een geraspt appeltje, als ontbijt, en hij wordt daar helemaal gelukkig van.  
Omdat ik nu toch goed op dreef ben, dan ook maar de rest van mijn dagelijkse eetpatroon. Om een uur of half 11 drink ik mijn enige kopje koffie, met gewone warme melk en suiker. Verder drink ik thee en soms melk of water en heel soms aanmaaklimonade. Bij de koffie iets lekkers, vaak zelfgebakken. Omdat we geen auto hebben, fiets ik dat er wel weer af. 
Mijn lunch bestaat het liefst uit een restje warm van de dag ervoor, een kop soep (met bouillon gepureerde groente) is een goede tweede, samen met niet-sla-salade. En anders gewoon brood.
Als mannetje Q uit school komt thee met fruit en iets van een biskwietje.
Met het avondeten varieer ik. Groentes zijn het uitgangspunt, en daar verzin ik wat bij. Soms met vlees, soms met vis, soms met kaas, soms met peulvruchten. Verder worden aardappels, rijst, pasta, couscous afgewisseld. Vier keer aardappels of pasta per week zal niet snel gebeuren. 
Het lijkt nu net of ik niet snaai. Snoepjes eet ik echt zelden, een pepermuntje in de trein of zo, en een keer per jaar de pot met tumtummetjes bij mijn schoonmoeder half leeg eten. Af en toe een stukje chocolade na het eten, maar dat wordt meer geïnitieerd door manlief; hoezo vrouwen die niet van chocolade af kunnen blijven? En heel soms chips (naturel ribbel), maar verder dan een halve zak kom ik niet. In het weekend "borrelen" we, meestal met toostjes brie. Dat borrelen staat tussen aanhalingstekens, want als ik 1 alcoloholische versnapering per maand haal is het veel. 

taartje-zonder-suiker-tarwe-boterEn dan toch een hypetaartje met een bodem van kokosolie, pinda's en rozijnen en een vulling met chiazaad en dadels. Dus geen tarwe, geen suiker, geen boter, geen ei. Dat krijg je ervan als je redelijk eetleesverslaafd bent, en van een heleboel kanten dit soort recepten voorbij ziet komen. Ik heb eigenlijk niets met de gezondheidsclaims, maar toch wou ik een keer zoiets maken. Inmiddels is het al zo lang geleden dat ik niet meer de verhoudingen terug kan vinden. Het taartje was wel lekker genoeg om in de herkansing te gaan. Dat bakje met chiazaad moet toch ook leeg. Het enige is dat ik hierover moet nadenken, terwijl een klassieke cake met boter, suiker, eieren en bloem ik uit de losse pols maak. 

Dit leek me wel een aardig stukje om het nieuwe jaar mee te beginnen. Het stond al een hele tijd half in concept. Dus mijn goede voornemen is om de halve blogstukjes snel in volledige posten om te zetten zodat er weer genoeg leesvoer in 2015 beschikbaar komt. Dus geen goede voornemens over een ander eetpatroon. Ik blijf gewoon lekker koken en daarover bloggen. Rest mij om al mijn lezers alle goeds voor 2015 te wensen.

1 opmerking: