maandag 26 januari 2015

Pindasoep

Het schijnt zo te zijn dat ik als klein kind pindakaas op brood gegeten heb. En dat zelfs lekker vond. Ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Pindakaas op brood is het gewoon niet voor mij.
Jarenlang heb ik ook geen pindasaus gegeten. Dat vind ik nu wel lekker. Soms uit een pot, soms zelfgemaakt. Daar gaat dan weer wel pindakaas door. Dus ik eet het wel, maar dan op een andere manier.

Het idee voor pindasoep dwarrelde ook al een tijdje rond in mijn gedachten. Toen ik in de foodybox een potje Zuid-Afrikaanse pindasoep aantrof van de kleinste soepfabriek kreeg die gedachte weer aandacht. Ik moest toch echt en keer pindasoep maken. Dus bij deze.

De pindasoep van DKSF was een lekker soepje. Dat had ik ook niet anders verwacht. Ze werken kleinschalig, maken een goede basis door zelf bouillon te trekken, en maken gebruik van goede ingrediënten. Ik heb in de afgelopen jaren het verhaal van DKSF op diverse plekken voorbij zien komen en dat sprak me wel aan. Hoewel ik niet snel zelf soep zou kopen, verdient hun manier van werken en hun product wel een beetje aandacht.

Pindasoep

 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1 kleine ui, gesnipperd (± 75 gram)
 • 1 aardappel, in blokjes (± 150 gram)
 • 2 theelepels sambal (of meer naar smaak)
 • 1 teentje knoflook, gesnipperd
 • duimgroot stukje tamarinde
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel zout
 • 100 gram santen, in stukjes
 • 100 gram pindakaas
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 0,75 liter kokend water
 • 100 gram groene kool in reepjes (of tauge)
 • 2 eetlepels gehakte pinda's
 • 2 eetlepels geraspte kokos

Verwarm de olie in een pan. Voeg ui, aardappel, sambal en knoflook toe en fruit even aan. Laat dan met het deksel op de pan op het laagste vuur ± 5 minuten licht garen. 
Doe de tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water bij. Laat even staan en roer dan los. Duw de tamarinde door een theezeefje en probeer zoveel mogelijk van het vruchtvlees mee te krijgen. De pitten en vezels die overblijven kunnen weg. 
Voeg gember, kurkuma, zout, santen, pindakaas en tomaten toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur de pindakaas en santen smelten. Roer goed, want het brandt snel aan. 
Giet geleidelijk het kokende water in de pan en blijf roeren. Laat de soep - met deksel op de pan - nog 10 minuten zacht pruttelen. Pureer de soep daarna met een staafmixer. 
Proef of de soep goed op smaak is en pas eventueel aan. Als je groene kool gebruikt, laat die dan nu nog 5 minuten zacht meekoken. Tauge hoeft niet mee te koken. 
Schep de soep in soepkommen en bestrooi met de gehakte pinda's en kokosrasp.             

2 opmerkingen:

 1. Ik hou ook niet van pindakaas op brood, omdat het aan mijn verhemelte blijft plakken.
  Bij pindasaus heb ik daar geen last van, dus dat eet ik wel.
  Ziet er lekker uit, dat recept voor pindasoep. Dat wil ik ook eens maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Tabitha, misschien is het inderdaad dat plakken wel dat ik er niet van houd. Soep was erg lekker, al zeg ik het zelf. Groet, Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen