zaterdag 3 januari 2015

Caribische runderstoof met ananassap en groene paprika

foto-sucadelapjes-in-ananas-gestoofdWeer eens iets heel anders. Ik las een tijd terug een recept waarin iets gestoofd, gesudderd, gesmoord werd in ananassap. Dat leek me lekker en dus kocht ik een pak ananassap. Vervolgens stond dat een half jaar in de kast tot het moment dat ik er toch echt iets mee moest doen. En toen kon ik natuurlijk niet meer terugvinden wat ik had gelezen. Met een beetje zoeken op internet en bladeren in mijn Culinaria Caribische keuken kwam ik tot dit recept. Ik heb het zelf gemaakt zonder de ananasblokjes, en het resultaat was lekker. Alleen vond ik het toch best wel op goulash lijken. Niet toen ik de stoof los proefde, maar toen ik het met de rijst at. Daarom heb ik in dit recept toch nog blokjes ananas toegevoegd.

Caribische runderstoof met ananas en groene paprika

 • 1 kilo runderriblappen of sucadelapjes
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 uien, in halve ringen
 • 4 cm gemberwortel, geraspt
 • 1-2 rode pepers, fijngehakt
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • sap van 1 limoen
 • 4 dl ananassap
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gemalen piment
 • 1 kilo groene paprika, in blokjes
 • wat maizena om te binden
 • 250 gram ananas in blokjes (vers of uit blik)
Snijd het vlees in blokjes van ± 1 cm.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de helft van het vlees rondom bruin. Schep het uit de pan op een bord. Doe nog een lepel olie in de pan en bak de andere helft van het vlees rondom bruin. Schep ook uit de pan op het bord. Verhit de laatste lepel olie in de pan en bak hierin de uien op hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet dan het vuur laag en voeg de gember, peper en knoflook toe en bak een minuutje mee. Doe het vlees terug in de pan. Bestrooi met zout en piment. Verwarm het limoensap en het ananassap in een los pannetje en giet het bij het vlees. (of giet het langzaam langs de wand van de pan zodat het op die manier iets opwarmt) Breng alles aan de kook en laat daarna met een deksel op de pan op het laagste pitje 1,5 uur stoven. Voeg dan de paprika toe en laat nog een half uur stoven. Proef of het vlees gaar is, en of de saus op smaak is. Bind eventueel iets bij met aangemaakte maizena. Laat de blokjes ananas nog even meewarmen.
Serveer met rijst.

Dit gerecht kun je ook in de snelkookpan klaarmaken. Bak het vlees en de uien met gember enzovoort dan wel zoals hiervoor beschreven in een braadpan of koekenpan. Schep vlees en uien in de snelkookpan. Voeg het vocht toe, breng aan de kook en laat dan 30 minuten onder druk koken. Laat de pan van de druk afkomen. Voeg de paprika toe, breng weer onder druk en laat dan nog 15 minuten koken. Doe het proeven, binden en toevoegen van de ananas vervolgens zonder het deksel op de pan. 

2 opmerkingen:

 1. aangezien ik altijd op zoek ben naar recepten met runderriblappen voor in de slowcooker, ga ik dit zeker eens proberen. Is weer eens iets anders ,en met de ananas erbij lijkt het me lekker fris van smaak!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me heerlijk met die ananas, ga ik zeker een keer proberen! groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen