woensdag 16 oktober 2019

Vijgen-appelchutney


Uit Australie nam ik een half potje vijgen-dadel-balsamicochutney mee. Het paste nog, in een shirtje gewikkeld, in mijn backpack. Ik vond het jammer om het weg te doen, want die chutney was namelijk lekker. Dat potje is inmiddels leeg. Maar het lege potje, met de naam op het deksel, inspireerde wel tot het maken van deze chutney met vijg en appel. Ik gebruikte wel gewone azijn. Je zou eventueel half balsamico en half gewoon kunnen gebruiken.

Vijgen-appelchutney

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 potjes)
  • 150 gram rode ui, fijngesnipperd
  • 325 gram appel, in blokjes
  • 325 gram vijgen, in blokjes
  • 1,5 deciliter azijn
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel korianderzaad, grof gevijzeld
  • blaadjes van ± 5 takjes tijm
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 rode peper, fijngehakt
Het gewicht van rode ui, appel en vijg is het gewicht na het schoonmaken.
Doe alle ingredienten bij elkaar in een pan. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe. Als er na 20 minuten nog steeds veel vocht in de pan zat, zet het vuur dan iets hoger en stamp het fruit iets kapot. Laat inkoken tot de chutney de goede consistentie heeft. 
Maak terwijl de chutney pruttelt 3 potjes en deksels brandschoon. Ik was hiervoor vaatwasserschone potjes nog een keer in een goed heet sodasopje en spoel ze na met kokend water. Omgekeerd uit laten lekken op een schone theedoek tot je ze gaat vullen. 
Vul de potjes met de chutney tot ze nagenoeg vol zijn. Draai de deksel erop en laat ze omgekeerd afkoelen. 
Ongeopend is de chutney zeker een paar maanden goed, maar ik heb vaak genoeg potjes chutney geopend (en gegeten) die al een jaar of 2 in de kast stonden. Geopend bewaar ik ze wel in de koelkast. En natuurlijk een schone lepel gebruiken om de chutney uit het potje te scheppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten