woensdag 6 november 2019

Chocoladetaart met bramen


Mijn springvormen van 14 centimeter doorsnee passen met z'n tweeën precies naast elkaar in de oven. Zo kon ik twee taartjes tegelijk bakken zonder dat het veel moeite extra kostte. Eén taartje als bedankje en één taartje voor ons zelf. 

Chocoladetaart met bramen 

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 taartjes van 14 centimeter doorsnee)

  • 175 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 25 gram yoghurt
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 250 gram bramen (diepvries)
  • 125 gram mascarpone 
  • ± 25 gram poedersuiker
  • 100 gram pure chocolade
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en bodem van de springvormen. Vet de zijkanten in.
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop de yoghurt erdoor. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter-suikermengsel. Zeef zelfrijzend bakmeel, cacao en baking soda boven de kom, voeg een snuf zout toe, en meng alles door elkaar. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak de chocoladecakes op 170C in ± 35 minuten gaar. Laat afkoelen. 
Maak ondertussen de vulling. Houd een paar bramen achter voor de bovenkant. Pureer de rest in een hoge kom met de staafmixer. Als je niet van pitjes houdt, kun je de bramenpuree door een zeef wrijven. Gebruik dan wel wat meer bramen, want je gooit een beetje vruchtvlees met pitjes weg. Roer - op 1 eetlepel na - de mascarpone met de poedersuiker door de bramenpuree. Proef of je de vulling zoet genoeg vindt. Voeg anders iets meer suiker toe. Bewaar in de koelkast tot je de taart gaat samenstellen. 
Snijd de afgekoelde cakes horizontaal doormidden. Als de bovenkant heel bol is geworden, kun je die eventueel ook wat rechter afsnijden, als je dat mooier vindt staan. Leg de onderste helften terug in de springvorm. Verdeel over elke bodem de helft van de bramenvulling. Strijk glad. Dek af met de bovenste helften. 
Hak de chocolade grof (of gebruik chocoladedruppels), doe in een hittebestendige kom en hang deze op een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade rustig smelten. Roer glad en meng er de achtergehouden lepel mascarpone door. Bestrijk de bovenkant van beide taartjes met de chocolade. Laat opstijven in de koelkast. 
Bewaar de cake in een doos of onder een stolp in de koelkast, maar laat voor het serveren een half uurtje op temperatuur komen. Hele koude cake is niet lekker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten