woensdag 4 december 2019

Bloemkool met gebruinde boter, palmkool, pecannoten, zwarte knoflook en rode bietensaus


Sommige mensen zouden dit bloemkoolsteak noemen. Maar is alles dat een dikke plak is dan steak? Net zoals hele dunne plakjes carpaccio genoemd wordt? Steak is vlees, en hoogstwaarschijnlijk gebarbecued vlees.Ik snap dat je een woord gebruikt waarbij mensen zich iets (een vorm in dit geval) bij kunnen voorstellen en zo een gerecht kunnen visualiseren. Toch slaat het nergens op. Daarom een recept voor een dikke plak bloemkool.

Een klein tipje voor kerst: Zoals het bij mij eruitzag en smaakte vind ik het een feestelijk, vegetarisch gerecht dat je heel goed als hoofdgerecht kunt serveren aan een al dan niet vegetarisch etende gast. Als je dan een gerecht met linzen als bijgerecht serveert, zit je wat voedingswaarde ook een heel eind in de goede richting. 

Op de foto zie je ook nog haricots verts, maar die heb ik in het recept weggelaten en vervangen door meer palmkool. Met een kleiner ingrediëntenlijstje komt het toch weer als "makkelijker te maken" over. 

Bloemkoolplak met gebruinde boter, palmkool, pecannoten, zwarte knoflook en rode bietensaus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 1 grote biet (150-200 gram)
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • peper, zout
  • 2 theelepels granaatappelmelasse
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 grote bloemkool van ± 1,5 kilo *)
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 eetlepel heel fijn gesnipperde ui
  • 250 gram palmkool
  • 1/2 citroen (sap en rasp)
  • 4 teentjes zwarte knoflook*), in dunne plakjes
  • 25 gram pecannoten, grof gehakt
Schil de biet. Rasp deze grof. Verhit de lepel olie in een pannetje en bak de biet even aan. Voeg peper, zout en 3 eetlepels water toe. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en kook de biet in ± 15 minuten gaar. Controleer halverwege of er genoeg water in zit. Pureer de biet en wrijf de puree door een zeef. Roer de granaatappelmelasse erdoor en breng eventueel nog verder op smaak met zout of peper.
Verwarm de boter op niet te hoog vuur met de blaadjes tijm. Gebruik het liefst geen pannetje met een donkere bodem. De boter moet namelijk zachtjesaan tot lichtbruin verkleuren en notig gaan ruiken. Dat duurt wel 5-10 minuten op niet te hoog vuur. Maar met een donkere bodem kun je niet controleren of het te hard gaat.
Snijd 2 zijkanten van de bloemkool (verzin er later in de week iets anders mee) zodat je het midden als een dikke plak van zo'n 6 centimeter dik overhoudt. Snijd een deel van de stronk weg, maar zorg dat de plak nog wel 1 plak blijft.
Doe de gebruinde boter in een braad- of hapjespan, zet het vuur laag en leg de bloemkool erin. Bestrooi met zout en peper en giet er 2 lepels water bij. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 15 minuten garen. Keer de bloemkool dan op zijn andere kant, bestrooi weer met zout en peper, en laat nogmaals 15 minuten garen. Prik met een sateprikker in de bloemkool om te controleren of deze ook in het midden gaar genoeg is.
Maak ondertussen de palmkool klaar. Ris hiervoor het blad van de nerf en snijd dat grof. De niet te dikke delen van de nerf kun je in hele kleine stukjes snijden. Verhit wat olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui en nerfstukjes 5 minuten aan. Zet het vuur hoog en bak het palmkoolblad mee. Bestrooi met zout en peper, voeg het sap van de halve citroen toe en 3 lepels water en bak totdat het vocht verdampt is en de palmkool beetgaar.
Schep een deel van de palmkool op een (voorverwarmde) platte schaal. Leg hierop de bloemkool. Verdeel hierover de rest van de palmkool, de knoflook en de pecannoten. Bestrooi met citroenrasp en lepel de boter uit de pan erover. Geef de bietensaus - eventueel nog iets opgewarmd - er apart bij.

*) Nadeel van deze manier van serveren (een plak bloemkool) is dat je de helft van de bloemkool overhoudt. Natuurlijk niet weggooien, maar bewaar in de koelkast. Dan kun je echt 3-4 dagen erna nog eten. Of eet de dag ervoor iets met bloemkool en bewaar de "steak" tot je dit gerecht gaat maken. 
*) De zwarte knoflook kreeg ik nog een keer in de foodybox via Kroonophetwerk. Ik vind het wel lastig om in plakjes te snijden omdat het nogal plakkerig is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten