woensdag 18 november 2020

Witlofsalade met walnoot, brie, honing en croutons


Je kunt natuurlijk gewoon een broodje met brie, honing en walnoten klaarmaken voor de lunch. Dat is een stukje sneller en misschien net zo lekker. Maar met 1 ingrediënt (eigenlijk 2) extra  (en iets meer werk) heb je een salade voor je neus staan. Daarmee heb je het gevoel dat je "echt geluncht" hebt in plaats van "een boterham gegeten". 

Witlofsalade met walnoot, brie, honing en croutons

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1-2 (oudbakken) harde broodjes (ik gebruikte een kampioentje)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 stronkjes witlof (± 300 gram)
  • 1 sinaasappel
  • peper, zout
  • 2 theelepels (noten)azijn
  • 2 eetlepels honing
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 125 gram brie, in stukjes
Snijd het brood in blokjes. Doe in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olie. Schep even om. Zet het brood een paar minuten onder de grill, schep om en rooster ook de andere kant goudbruin. Houd het wel goed in de gaten, want anders heb je zwart brood. 
Was de witlof. Snijd in de lengte in reepjes. Verdeel over een grote schaal. 
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Knijp ook het laatste sap uit de vliezen. Snijd de partjes doormidden en verdeel over de witlof. 
Klop het sinaasappelsap met de andere lepel olie, peper, zout, azijn en 1 lepel honing tot een dressing. Lepel deze over de witlof. Verdeel de brie hierover. 
Rooster de walnoten in een klein pannetje zonder olie 2 minuten. Meng dan de rest van de honing erdoor en laat karamelliseren. Pas wel op voor verbranden. Bestrooi de salade met de croutons en walnoten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten