woensdag 25 november 2020

Speculaasslof met amandelspijs en mandarijn


Vorig jaar zag ik zo tegen Sinterklaas een mooie speculaasslof voorbij komen bij zoet&verleidelijk. Zo perfectionistisch ben ik niet met hoe iets lekkers voor bij de koffie eruit moet zien, maar de smaakcombinatie leek me wel erg lekker. Dus speculaaskruiden door het sloffendeeg en mandarijn in de vulling. Dat was een succes.

Speculaasslof met amandelspijs en mandarijn

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 180 boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 eidooier (wit niet weggooien hè)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 4 theelepels speculaasspecerijen
  • 150 gram amandelspijs
  • 3 mandarijnen
  • 2 deciliter melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 125 gram mascarpone
  • 15 gram poedersuiker
Snijd de boter in blokjes en doe ze samen met de basterdsuiker, zout en eidooier in de kom van een keukenmachine. Meng door elkaar. Voeg bloem, bakpoeder en speculaaskruiden toe en meng tot een deeg bal. In plaats van een keukenmachine kun je ook een handmixer met deeghaken gebruiken. 
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of bodem van een taartvorm) en zet hierop de sloffenvorm. Duw de helft van het deeg in de vorm en maak zo een bodem. Zet de vorm een uurtje (langer mag ook) in de koelkast. De andere helft van het deeg kun je invriezen en bewaren voor iets anders. 
Kneed het amandelspijs iets losser en verdeel over de deegbodem, waarbij je rondom 1 centimeter vrij laat. 
Bak de sloffenbodem op 165C in 30 minuten gaar. Laat afkoelen. 
Terwijl de slof bakt, kun je de vulling bereiden. 
Boen 1 mandarijn schoon en rasp de schil eraf. Doe deze bij de mascarpone en zet dit nog even weg. 
Schil de mandarijn dik zodat ook het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang sap op. Zet de partjes even opzij  voor de garnering. Pers de andere 2 mandarijnen uit en breng al het sap aan de kook. Laat inkoken tot er 4 eetlepels over zijn. 
Breng de melk aan de kook. Roer custardpoeder en suiker met een beetje melk tot een papje en roer dit door de kokende melk. Zet het vuur uit. Roer 3 eetlepels mandarijnsap door de pudding en laat afkoelen. Roer af en toe door. Roer de laatste lepel mandarijnsap samen met de poedersuiker door de mascarpone. Eventueel kun dit in een spuitzak doen om de slof iets mooier er uit te laten zien. 
Verdeel de dikke vla over de slof. Verdeel dan de mandarijncrème erover. Versier met de mandarijnpartjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten