zaterdag 19 december 2020

Kerstkrans van zalm, sterretjes van biet, spinazie, avocado en granaatappel


Door deze salade in de vorm van een "kerstkrans" op het bord te leggen heb je meteen een wat kleinere portie. Fijn als je voor een meergangendiner gaat. Ook de sterretjes van biet leveren hun deel aan de kerstsfeer van dit gerechtje. Nu heb ik meteen een tip. Na het uitsteken van de sterretjes blijf je dus met de rest van de bietjes "zitten". Qua gewicht meer dan de helft van de verpakking. Gooi dat alsjeblieft niet weg. Als je de sterretjes al een dag van tevoren uitsteekt (planning!), doe dan simpel met eten. Maak een stamppot met de overgebleven bietjes en bij meer eters nog een extra pakje. In dit recept gebruik ik geitenkaas, maar uitgebakken spekjes kunnen natuurlijk ook goed. 

Kerstkrans van zalm, sterretjes van biet, spinazie, avocado en granaatappel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-5 personen)
  • 1 rijpe avocado
  • drup citroensap
  • paar druppels tabasco
  • zout
  • 1 pakje gekookte bietjes (500 gram)
  • 300 gram zalmfilet
  • 1+1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels sumak
  • ± 50 gram babyspinazie (of veldsla)
  • 2 eetlepels granaatappelpitten
  • 1-2 theelepels granaatappelmelasse
Pureer de avocado. Breng op smaak wat citroensap, tabasco en zout. Doe over in een spuitzak met een klein mondje. Een plastic zakje waar je straks een puntje van afknipt werkt in dit geval ook.
Snijd de bietjes in plakjes van 3 millimeter dik. Steek met een klein stervormpje sterretjes uit de plakjes biet. Bestrooi met wat zout en peper en bewaar zolang in een bakje. 
Snijd de zalmfilet in blokjes. Probeer op een oneven aantal blokjes per persoon uit te komen. Besprenkel met 1 lepel olie en bestrooi met de sumak en wat zout. Gaar op 175C in 7-10 minuten in de oven. De zalm moet net gaar zijn. 
Klop de andere lepel olie met de granaatappelmelasse en wat peper en zout tot een dressing. 
Spuit (of lepel) de avocadopuree in een cirkel (krans) langs de rand van de borden. Verdeel de blaadjes spinazie erover. Verdeel de zalm, bietsterretjes en granaatappelpitten over de krans. Bedruppel met de dressing. 

1 opmerking: