maandag 29 maart 2010

Gerookte makreel

Ik heb wel eens eerder geschreven over mijn rookpan. Ik heb ´m nu een paar jaar en gebruik ´m geregeld. Dat kun je niet van alle keukenapparatuur zeggen. Dit is dus een blijvertje.

Af en toe koop ik verse makreel en rook die in mijn rookpan. Je kunt ze eventueel van te voren in de pekel leggen maar dat hoeft niet. De ingewanden laat ik uit de makreel halen en verder laat ik ze gewoon heel.

Je doet een theelepel houtmot in de pan. Daarop leg je de lekplaat, die ik bekleed met aluminiumfolie. Dat scheelt heel veel bij het schoonmaken. Daarop het rooster met de vissen. De pan gaat bijna dicht. Dan doe ik het gas aan (halfhoog) en wacht totdat ik de rook ruik. Dan gaat de pan echt dicht en zet ik de kookwekker op 20 minuten. En dan is de makreel gaar.

Ik laat ze vaak afkoelen in de rookpan. En dan begint het meest tijdrovendste werkje.Het vlees van de graten halen en de kleinste graatjes eruit peuteren.De makreel eet ik als broodbeleg of in een salade. En soms maak ik er een smeerseltje van voor op een toostje.


Makreelpaté

  • 200 gerookte makreel
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • paar druppels citroensap
  • versgemalen zwarte peper
Pureer de makreel met de crème fraîche. Breng op smaak met wat citroensap en peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten