donderdag 25 maart 2010

Mandarijnsorbetijs

Dit ijs heb ik samen geserveerd met de brownies van gisteren.

Het recept komt uit Vers uit de tuin door Sarah Raven. Ik heb wel de volgorde veranderd en verzonnen wat je met de mandarijnenschilletjes moet doen. In het origineel staat namelijk wel dat je de mandarijnenschilletjes in de (al afgekoelde siroop) moet koken, maar daarna komen ze niet meer terug in het recept.

De glycerine voeg je toe voor een iets smeuïger structuur. Ik heb het uit Ierland meegenomen, een flesje van dr. Oetker. Waar je het in Nederland kan kopen weet ik zo snel niet, maar er zullen vast webwinkels met bakbenodigdheden zijn die het in hun assortiment hebben.


Mandarijnsorbetijs

(voor 4 personen)
  • 8-10 mandarijnen
  • 150 gram suiker
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 eiwit
  • 1/4 tl glycerine
Boen 3-4 mandarijnen goed schoon. Schil met een dunschiller reepjes schil ervan af (alleen het oranje) en snijd deze in dunne reepjes. Of gebruik een zesteur, ook al is dat bij een mandarijn wat lastig. 
Verhit de suiker met 200 ml water. Roer geregeld zodat de suiker oplost. Voeg de mandarijnschil toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken. Laat de siroop vervolgens tot koud afkoelen. Zeef dan de mandarijnschil uit de siroop. De schil heeft extra smaak aan de siroop gegeven en je kan de schilletjes gebruiken als garnering. 
Pers de mandarijnen uit. Meng het sap met het citroensap en de koude siroop. Roer het eiwit schuimig met een vork (zonder te kloppen) en roer dit door het mandarijnsiroopmengsel. Voeg de glycerine toe. 
Draai het mengsel 30-45 minuten in de ijsmachine. Waarschijnlijk is het dan nog niet hard genoeg. Doe het over in een diepvriesdoos en laat het in de diepvries verder bevriezen. 
Zet het 15 minuten voor het serveren in de koelkast. 
Schep mooie bolletjes en garneer met de mandarijnschil.

PS DIT IS BERICHT NUMMER 100

1 opmerking:

  1. gefeliciteerd met je 100e blogje! ik heb liever de brownie zonder het ijs. dat mag ook wel he?

    BeantwoordenVerwijderen